• SUA și Germania au permis Ucrainei să folosească arme furnizate de Occident pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.
  • Există discuții despre posibilitatea ca avioanele de război F-16 fabricate în SUA să fie desfășurate peste granița cu Rusia.
  • Unii aliați NATO, cum ar fi Danemarca, au sugerat că avioanele ar putea fi folosite pentru a viza depozitele de arme din Rusia, în timp ce alții, cum ar fi Belgia, au exclus această posibilitate.

Rusia a acuzat NATO și SUA de „provocarea unui nou nivel de tensiune” după ce SUA și Germania au devenit ultimii aliați care au permis armatei ucrainene să folosească arme furnizate de Occident pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, conform BBC.

Un purtător de cuvânt al Berlinului a declarat că Germania este convinsă că Ucraina are dreptul să se apere de Rusia, în special de atacurile transfrontaliere asupra celui de-al doilea oraș ca mărime, Harkov.

Oficialii americani au declarat că armele furnizate de americani ar putea fi folosite pentru a contracara focul rusesc în apropierea regiunii Harkov, fie acolo unde forțele rusești „le lovesc sau se pregătesc să le lovească”.

Recomandări

PUTIN ȘI KIM SEMNEAZĂ UN PACT
IOHANNIS PARTICIPĂ LA ȘEDINȚA CSAT
CIUCĂ ȘI CIOLACU NU DECID PREZIDENȚIALELE
GJASULA ÎNSCRIE ÎN MIN. 95
TRAVIS SCOTT A FOST ARESTAT
A.I. DETECTEAZĂ DUREREA PISICILOR

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a declarat că această decizie va ajuta la protejarea civililor care trăiesc în satele din apropierea graniței cu Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că țările NATO, în special SUA și mai multe țări europene, „au intrat într-o nouă rundă de escaladare a tensiunilor și fac acest lucru în mod deliberat”, în remarci citate de agenția de știri Tass. „Ele provoacă în toate modurile posibile Ucraina să continue acest război fără sens”.

Forțele rusești au obținut progrese în regiunea Harkov în ultimele săptămâni, după o ofensivă surpriză în zonă, aproape de granița cu Rusia.

Marea Britanie și Franța au semnalat deja că sunt deschise la relaxarea restricțiilor impuse Ucrainei de a lovi situri militare de pe teritoriul rusesc, înainte ca Președintele american Joe Biden să declare joi seară că armele furnizate de americani ar putea fi folosite.

Cu toate acestea, un oficial american a declarat pentru BBC: „Politica noastră cu privire la interzicerea utilizării sistemului de rachete tactice ale armatei [ATACMS] sau a loviturilor cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei nu s-a schimbat”.

Germania nu a dat încă Ucrainei puternicele sale rachete Taurus, în timp ce Marea Britanie a furnizat rachetele Storm Shadow, iar Franța a predat rachetele de croazieră Scalp.

Rusia a afirmat vineri că a împins forțele ucrainene înapoi cu până la 9 km de la graniță în regiunea Harkov, adăugând că acum controlează dealurile din apropierea satului Lyptsi. Harkov se află la puțin mai mult de 30 km de granița cu Rusia.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a repetat mesajul său de la începutul săptămânii, potrivit căruia SUA vor continua să facă ceea ce au făcut până acum, „adică, după cum este necesar, să se adapteze și să se ajusteze”. El s-a adresat reporterilor la o reuniune a Miniștrilor de Externe ai NATO la Praga, unde secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a salutat decizia de a reduce restricțiile privind utilizarea armelor de către Ucraina.

De asemenea, aliații NATO au ridicat întrebări cu privire la posibilitatea ca avioane de război F-16 fabricate în SUA să fie desfășurate peste granița cu Rusia. Piloții ucraineni s-au antrenat pe F-16 în ultimele luni, iar primele avioane sunt așteptate să ajungă în Ucraina în această vară.

Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat că avioanele sale F-16 ar putea fi folosite pentru a viza depozitele de arme din Rusia, pe care le-a descris drept ținte legitime.

Danemarca urmează să predea 19 avioane F-16 Ucrainei în cursul verii, iar ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen a precizat: „Aceasta nu este o carte albă pentru ca Ucraina să folosească F-16 pentru a face atacuri arbitrare în Rusia”.

Vineri, Premierul Mette Frederiksen a refuzat să confirme că F-16 daneze ar putea fi folosite deasupra teritoriului rusesc. A declarat că avioanele sunt foarte aproape de a zbura deasupra Ucrainei, dar „nu vom intra în detalii suplimentare”.

Olanda a evitat să facă declarații clare cu privire la avioanele F-16. Ministrul de Externe, Hanke Bruins Slot, a confirmat doar că guvernul olandez ar „permite Ucrainei să folosească arme pe teritoriul rusesc dacă este în deplină legitimă apărare”, în conformitate cu Carta Națiunilor Unite.

Alexander De Croo din Belgia a exclus posibilitatea ca Ucraina să permită Ucrainei să își folosească F-16 deasupra Rusiei atunci când s-a întâlnit cu Președintele Zelenski la începutul acestei săptămâni. De Croo s-a întâlnit vineri cu Președintele Biden la Casa Albă.

Oficialii ruși și-au exprimat clar furia față de perspectiva ca F-16 să fie folosite deasupra teritoriului lor. Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că F-16 vor fi distruse la fel ca orice altceva furnizat de NATO și nu ar schimba deloc situația.

Cu toate acestea, deoarece F-16 au fost folosite de mult timp în „așa-numitele misiuni nucleare comune” ale NATO, el a avertizat că furnizarea lor către Kiev ar putea fi văzută doar „ca un semnal deliberat din partea NATO în ceea ce privește armele nucleare”.

Citește și