- Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Ciolacu 2 a picat cu 147 de voturi.
- Moțiunea de cenzură a fost depusă de AUR, POT și SOS România.
- Ciolacu: Dacă găsim că soluția cea mai bună este să plece Ciolacu, voi sta de vorbă cu partenerii.
- Ciolacu este dispus să renunțe la funcție, dacă USR îl susține pe Antonescu.
- Toni Greblă a fost demis din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, cu 267 de voturi.
- Noul șef al AEP este vicepreședintele Zsombor Vajda, din partea UDMR.
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu 2, depusă de AUR, POT și SOS a fost respinsă de Parlament. Au votat-o 147 de parlamentari, o semnaseră 155 și era nevoie de 233 de voturi ca să treacă. Parlamentarii USR nu au votat.
Advertisment
Marcel Ciolacu a dat repede foaia, se concentrează pe reforma administrativă. El o invitase pe Elena Lasconi la guvernare, dacă l-ar susține pe Crin Antonescu, președinta USR i-a răspuns că ar vrea, totuși, la guvernare, dar fără Marcel Ciolacu.
Până la urmă, se va redesena coaliția?
Până la redesenare, vin alegerile, și Călin Georgescu este pe primul loc în toate sondajele. Elena Lasconi este pe culoar cu Nicușor Dan și, până în acest moment, USR susține că va candida. Chiar dacă, în sondaje, Dan are un scor mai bun decât ea.
Recomandări
Propunearea lui Marcel Ciolacu nu este lipsită de logică spune din nou că toate forțele proeuropene ar trebui să se unească și să nu fie nicio fisură. Marcel Ciolacu spune că o sune pe Elena Lasconi. Și că va vorbi și cu colegii lui, iar dacă ei consideră că e mai bine să plece, așa cum își dorește USR, el este dispus să o facă. Se sacrifică premierul, cumva, pentru succesul coaliției.
Și, oricum, Cele 8 puncte pe care le-a solicitat USR pentru a intra la guvernare au fost doar un pretext ca să stea pe margine temporar, știau că unele dintre ele nu erau realizabile.
De ce a fost demis acum și șeful AEP, Toni Greblă?
Asta a spus și Toni Greblă, că nu era acum momentul să fie demis, în plin proces electoral, iar acuzațiile care i-au fost aduse sunt vagi. A dat explicații pentru fiecare lucru, dar nu a reușit să convingă. Mandatul președintelui AEP este de 8 ani.
Demiterea a fost decisă în ședința coaliției de luni. I-au reproșat lui Toni Greblă că și-a mărit ilegal salariul, dar asta știam deja din toamna trecută. Și că a mutat sediul Autorității, iar asta a costat prea mulți bani. Dar și că, prin declaraţiile publice şi acţiunile din ultima perioadă, a dat dovadă de o conduită incompatibilă cu funcţia deţinută, aducând atingere imaginii şi prestigiului AEP.
Pe surse, a apărut informația că Toni Greblă le-ar fi cerut angajaților AEP să caute în legislație cum poate fi reluat turul 2 al prezidențialelor. Asta după ce, anul trecut, apăruseră fotografii cu Greblă la o tăiere de porc, cu apropiați ai lui Călin Georgescu.
Ideea e că nimeni nu îl mai voia pe Toni Greblă, nici opoziția. USR spune că a venit prea târziu acest vot și cere, în continuare, raportul pentru alegerile de anul trecut. Iar AUR și SOS au altă nemulțumire, nu le place că funcția a fost preluată de Zsombor Vaida, unul dintre vicepreședinți, de la UDMR.