- Motivul pentru care au loc desfășurările este o dovadă de sprijin față de aliații NATO care se simt amenințați de acumularea de trupe a Rusiei lângă granița cu Ucraina.
- Casa Albă și Pentagonul au subliniat că militarii americani nu vor intra în Ucraina.
- SUA se pregătesc pentru scenariul unei invazii rusești a Ucrainei.
Motivul pentru care au loc desfășurările ar fi o dovadă de sprijin față de aliații NATO care se simt amenințați de acumularea de trupe a Rusiei lângă granița cu Ucraina. Președintele SUA a aprobat desfășurarea a 3.000 de soldați americani în Polonia, Germania și România pentru a consolida țările NATO din Europa de Est.
Advertisment
Motivul desfășurărilor, au declarat oficiali americani pentru CNN, este o dovadă de sprijin față de aliații NATO care se simt amenințați de acumularea de trupe a Rusiei lângă granița cu Ucraina.
Pentru a fi clar, nu există niciun plan ca trupele americane să atace trupe rusești, iar Casa Albă și Pentagonul au subliniat că militarii americani nu vor intra în Ucraina. Astfel, acestea au un rol strict defensiv.
Recomandări
„Sunt mișcări menite să răspundă la actualul mediu de securitate”, a declarat miercuri secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, adăugând că aceste forțe „nu vor lupta în Ucraina”.
În timp ce desfășurarea de trupe marchează cel mai semnificativ moment de până acum, SUA se pregătesc pentru scenariul unei invazii rusești a Ucrainei.
Motivul pentru care președinții americani trimit trupe în străinătate este simplu, dar există o serie de opțiuni în baza cărora un președinte poate desfășura trupe.
Ce trebuie să știți
Exerciții și bazare
- SUA pot trimite frecvent trupe în Europa pentru a participa la exerciții cu națiunile partenere și acest lucru se întâmplă frecvent.
- Trupele americane sunt staționate în baze de pe tot continentul, iar aceste exerciții și stații sunt construite pe baza acordurilor cu fiecare națiune în mod individual sau cu o alianță de tratat, cum ar fi NATO.
Acorduri sau cereri bilaterale
- Aceste desfășurări sunt făcute în consultare cu națiunile aliate și cu acordul ambelor țări.
- Aceasta este dinamica care se desfășoară acum, aliații NATO ai SUA cerând trupelor americane să-și întărească propriile apărări și să trimită un mesaj mai puternic de descurajare președintelui rus Vladimir Putin.
- Dar, în timp ce aliații NATO primesc trupe americane, este o desfășurare a SUA făcută în consultare cu acești aliați – nu o desfășurare a NATO.
NATO
- Ca parte a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord , SUA are, de asemenea, angajamente de a veni în asistența țărilor aliate și de a asigura apărarea generală a NATO.
- O parte din această apărare implică Forța de răspuns a NATO, o forță multinațională cu 40.000 de oameni.
- În 2014, parțial ca răspuns la invazia rusă a Crimeei, NATO a creat Very High Readiness Joint Task Force, care face parte din Planul de acțiune de pregătire pentru răspunsuri rapide la un mediu de securitate în schimbare.
- NATO nu a activat Forța de Răspuns NATO – care a fost folosită și pentru asistență în caz de dezastre – în ceea ce privesc acțiunile Rusiei la granița cu Ucraina, dar Pentagonul a spus că are 8.500 de militari pregătiți în cazul în care o va face.
- Și SUA și NATO au zeci de mii de alte trupe deja în Europa pe care să le folosească pentru orice desfășurare suplimentară către aliații est-europeni.
Utilizarea autorizată a forței militare
- Aceasta este cea mai controversată opțiune de pe listă, dar una care a fost folosită în mod repetat pentru a trimite trupe la război de la atacurile din 11 septembrie.
- Până acum, nu a existat nicio mișcare de a solicita autorizarea Congresului de a folosi forța în ceea ce privește tensiunile Rusia-Ucraina.
- Autorizația de utilizare a forței militare din 2001 cuprinde o singură sentință lungă. Dar cele 60 de cuvinte scrise în linii mari au ajutat la deschiderea drumului pentru ani de activitate militară.
- Potrivit documentelor oficiale, președinții George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump au invocat-o toți în timpul mandatului lor.
- Între timp, Constituția afirmă în mod explicit că numai Congresul are autoritatea de a declara război, o putere care a fost invocată de cinci ori în istoria SUA: Războiul din 1812, Războiul Mexicano-American, Războiul Hispano-American, Primul Război Mondial și al Doilea Război Mondial.
Partenerii noștri