• Testamentul prințului Philip, ducele de Edinburgh, trebuie să rămână secret timp de cel puțin 90 de ani a decis Înalta Curte din Regatul Unit, transmite BBC.
  • Decizia a fost luată în baza unei convenții vechi de peste un secol care prevede ca, după moartea unui membru de rang înalt al familiei regale, să se ceară instanțelor ca testamentele să fie sigilate.

Principalul motiv pentru care testamentul prințului Philip va rămâne secret în următorii 90 de ani este de a proteja „demnitatea și statutul” reginei Elisabeta a II-a.

Acest lucru înseamnă că, spre deosebire de majoritatea testamentelor acordate prin succesiune, acesta nu va putea fi consultat public. Va exista un proces privat peste 90 de ani pentru a decide dacă poate fi desigilat.

Audierea privind cererea de sigilare a testamentului a fost, de asemenea, ținută în privat în luna iulie.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Judecătorul a ascultat argumentele avocaților care reprezentau averea prințului Philip și ale procurorului general, principalul consilier juridic al guvernului, și și-a publicat joi hotărârea.

Acesta a declarat că, în calitate de președinte al diviziei speciale pentru familia regală din Înalta Curte, este custodele unui seif care conține peste 30 de plicuri, fiecare conținând testamentul sigilat al unui membru decedat al familiei regale.

Și, pentru prima dată în mai bine de 100 de ani, el a stabilit un proces prin care aceste testamente ar putea fi făcute publice.

„Am considerat că, din cauza poziției constituționale a Suveranului, este adecvat să avem o practică specială în ceea ce privește testamentele regale. Este necesar să se consolideze protecția acordată aspectelor cu adevărat private ale vieții acestui grup limitat de persoane, pentru a menține demnitatea Suveranei și a membrilor apropiați ai familiei sale”, a spus judecătorul.

El a declarat că nu a văzut testamentul prințului Philip și nici nu i s-a spus nimic despre conținutul acestuia, în afară de data executării și de identitatea executorului desemnat.

Judecătorul a mai declarat că a decis să țină audierea în privat deoarece ar fi fost de natură să genereze „publicitate și conjecturi foarte semnificative” care ar fi „înfrânt scopul cererii”.

„Am acceptat argumentul potrivit căruia, deși ar putea exista o curiozitate publică în ceea ce privește aranjamentele private pe care un membru al familiei regale ar putea alege să le facă în testamentul său, nu există un interes public real ca publicul să cunoască aceste informații complet private”, a spus el.

El a precizat că nu există niciun motiv legal pentru orice reprezentare din partea presei, deoarece interesul public este reprezentat de procurorul general.

Prinţul Philip a fost înmormântat pe 17 aprilie la Castelul Windsor, iar la ceremonie au putut participa doar 30 de persoane, din cauza condițiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Sicriul a fost purtat de un Land Rover proiectat de ducele de Edinburgh.