• Mykhailo Samus, director New Geopolitics Research Network de la Kiev: ,,Administrația Biden a greșit când a permis Rusiei să construiască gazoductul Nord Stream 2. Rusia va utiliza la maximum orice ocazie să folosească gazul ca armă hibridă”.
  • Mykhailo Samus: ,,Rusia încearcă să șantajeze Europa, să-i modifice poziția și să-i schimbe deciziile opuse proiectului Nord Stream 2.”.
  • Mykhailo Samus: ,,Cred că, după Zapad 2021 și după alegerile din Duma de Stat, vom vedea niște schimbări în echilibrul politic din Rusia.”.
  • Mykhailo Samus: ,,Acum mai bine de 20 de ani, chiar 25 de ani, Lukașenko a vrut să intre în dansul geopolitic și să facă echilibristică între Rusia și Europa și Occident.”

Mykhailo Samus, director al New Geopolitics Research Network de la Kiev, prezintă pentru Aleph News, la emisiunea InSecuritate, care sunt implicațiile și controversele din spatele manevrelor desfășurate de Rusia anul acesta în cadrul exercițiului militar Zapad (n.r. Vest, în limba rusă).

În ceea ce privește impactul unei noi posibile uniuni energetice între Rusia și Belarus, Mykhailo Samus dezvăluie că Rusia va folosi la maximum orice oportunitate de a folosi gazul ca armă hibridă.

Zapad-2021 sau cum face Rusia război și pace

Invitatul lui Bogdan Nicolae susține că, și în 2021, scopul din spatele Zapad este același: să divizeze statele NATO. Potrivit lui Mykhailo Samus, Zapad 2021 reprezintă o amenințare pentru Ucraina, dar și pentru România.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

,,Pentru Ucraina este clar o problemă pentru că, în timpul exercițiilor din aprilie anul acesta, Rusia a adunat aproximativ 150.000 de soldați la granița estică a Ucrainei și au ocupat și anexat Crimeea.

Am descoperit că au folosit tactici și tehnologii noi pe care Rusia le-a studiat și a încercat să le folosească în operațiuni din Crimeea ocupată.

De exemplu, au transferat diviziile și brigăzile aeropurtate tradiționale în așa-numitele noi brigăzi și regimente ușoare aeropurtate care nu folosesc aparate strategice clasice, ci elicoptere și multifuncționale. Asta înseamnă o nouă abordare, mai ales pentru Ucraina. Pentru că, dacă vorbim despre granița dintre Belarus și Ucraina, ,,geografia militară”, ca să-i spunem așa, nu e foarte bună”, explică interlocutorul lui Bogdan Nicolae.  

Mykhailo Samus: ,,Deci, scenariul e același, să divizeze statele NATO.”

,,Cred că NATO ar trebui să urmărească aceste exerciții, pentru că Rusia, în acest scenariu, a încercat în mod clar să taie accesul Poloniei și al statelor baltice la celelalte state NATO și a încercat să atace Polonia înainte ca statele NATO să ia decizia de a ajuta Polonia. Deci, scenariul e același, să divizeze statele NATO și să îngreuneze luarea deciziei de a ajuta Polonia și statele baltice.”

Mykhailo SAMUS: ,,Lukașenko nu mai este recunoscut de majoritatea țărilor, desigur, nici de Ucraina.”

Zapad 2021 va duce la o mai bună integrare a armatelor din Rusia și Belarus? Este Lukașenko obligat să accepte influența și implicarea Rusiei în problemele de securitate ala Belarusului?

Mykhailo Samus susține că, dacă în 2017 Lukașenko a jucat rolul pacifistului, în 2021 lucrurile s-au schimbat radical.

,,Din 2017, s-au schimbat multe în Belarus. În 2017, Lukașenko a încercat să joace rolul pacifistului. Dacă îți amintești, la Minsk, Rusia și Ucraina au negociat problemele din Donbas și au semnat Tratatul de la Minsk. Lukașenko a găzduit aceste întâlniri, alături de Merkel, de Hollande și de alți lideri occidentali. Pe atunci, Lukașenko a încercat să aibă un rol neutru, de mediator și – chiar la Zapad 2017 – Lukașenko a declarat, de mai multe ori, că armata bielorusă nu va trece niciodată granița (în Vest). I-ar fi ajutat pe ruși în operațiunile de apărare, dar dacă vorbim de contraofensivă sau ofensivă, armata rusă ar fi trecut granița cu Polonia, cu țările baltice sau Ucraina, fără susținerea soldaților, avioanelor sau altor echipamente bieloruse.

Cred că situația s-a schimbat complet. Lukașenko nu mai este recunoscut de majoritatea țărilor, desigur, nici de Ucraina, de țările NATO și ale Uniunii Europene. Lukașenko e supus sancțiunilor după reacția negativă față de procesul democratic din Belarus și după problema cu avionul Ryan Air și a forțelor de securitate bieloruse. Cred că Lukașenko nu mai are alte soluții și trebuie să-i ofere lui Putin toată susținerea posibilă și toate oportunitățile posibile de a folosi nu doar teritoriile bieloruse, ci și forțele armate bieloruse.”

Mykhailo Samus: ,,Avioanele rusești au ajuns deja luna trecută în Belarus, invocând aceste exerciții comune, dar cred că, neoficial, e o bază militară aeriană rusească acolo”

,,Da, acum mai bine de 20 de ani, chiar 25 de ani, Lukașenko a vrut să intre în dansul geopolitic și să facă echilibristică între Rusia și Europa și Occident. De fiecare dată, la fiecare patru ani, Lukașenko schimba direcția între Moscova și Bruxelles și înapoi spre Rusia. Desigur, n-a fost o apropiere reală de Occident, ci un mod de a negocia cu Moscova prețul gazelor, a unor condiții economice proaste pentru exporturile bieloruse sau obținerea de fonduri de la Kremlin.

De data asta, Lukașenko nu mai are cum să facă acest tip de joc. Eu cred că Putin i-a cerut lui Lukașenko să-l susțină în problemele militare, iar Rusia a început să se folosească de forțele armate bieloruse și a trimis avioane noi în Belarus, sub acoperirea unui proiect comun de patrulare a spațiului aerian bielorus. Tocmai au creat un centru comun de pregătire pentru apărare antiaeriană și forțe aeriene. Deci avioanele rusești au ajuns deja luna trecută în Belarus, invocând aceste exerciții comune, dar eu cred că, neoficial, e o bază militară aeriană rusească în Belarus. Cred că Lukașenko de acum e total diferit de cel din 2017 și de aceea Rusia va folosi forțele militare bieloruse. Înainte de Zapad 2021, Lukașenko a vizitat Moscova la cea de-a cincea întâlnire cu președintele rus de anul acesta.”

Mykhailo SAMUS: ,,Ucraina va cumpăra gazul european scump, iar Belarus va cumpăra gazul rusesc la un preț de patru ori mai mic.”

Care este impactul unei noi posibile uniuni energetice între Rusia și Belarus? Ar trebui să ne îngrijoreze noile tactici și forțe arătate de armatele rusă și bielorusă? Cum arată armata rusă în contra-ofensivă, dar și ce arată Rusia Occidentului?

,,Nu știu exact modul în care piața comună de energie dintre Belarus și Rusia va afecta țările noastre, pentru că principalul efect va fi resimțit în Belarus. Aparent, Kremlinul vrea să arate Belarusului și oamenilor că-l sprijină pe Lukașenko și că susține Belarusul într-o perioadă dificilă. Dacă privim la piața europeană, prețul gazului e de 1.000 de dolari pe mia de metri cubi, iar în Belarus va fi în jur de 150 de dolari sau 200 de dolari pe mia de metri cubi. Le va demonstra celorlalte țări ex-sovietice diferența dintre Belarus și Ucraina. Ucraina va cumpăra gazul european scump, iar Belarus va cumpăra gazul rusesc la un preț de patru ori mai mic, iar asta va ajuta economia bielorusă.”

Gazele rusești sunt o armă hibridă? Mykhailo SAMUS: ,,Da, țările noastre plătesc deja un preț mare pentru gazele naturale importate din Rusia.”

„În ceea ce ceea ce privește Nord Stream 2, în momentul în care va începe să funcționeze -și eu cred că asta arată că administrația Biden a greșit când – la insistențele lui Merkel și ale Germaniei – a permis Rusiei să finalizeze gazoductul Nord Stream 2. Rusia încearcă să șantajeze Europa, să-i modifice poziția și să-i schimbe hotărârile opuse proiectului Nord Stream 2 pentru că Uniunea Europeană a decis că Nord Stream 2 va trebui să respecte regulile pieței europene. Asta înseamnă că doar 50% din gazul transportat prin Nord Stream ar putea fi gaz rusesc.

Da, țările noastre plătesc deja un preț mare pentru gazele naturale importate din Rusia. Cred că România și flancul estic al NATO, poate chiar și Ucraina, plătesc de cinci ori mai mult decât prețul plătit de Belarus pentru importuri. În ceea ce privește gazul natural important din Federația Rusă, plătim deja un preț diferențiat politic.”

Mykhailo SAMUS: ,,Rusia se va folosi de fiecare posibilitate, de orice instrument posibil ca să atace Ucraina și Europa cu ajutorul gazelor”

,,Sunt sigur că Rusia deja folosește gazele naturale împotriva Ucrainei și a altor țări europene.Sunt sigur că Rusia se va folosi de fiecare posibilitate, de orice instrument posibil ca să atace Ucraina și Europa cu ajutorul gazelor. Legat de Rusia și de gazul rusesc, sunt sigur că, după acest acord între SUA și Germania, Ucraina și unele țări est-europene vor avea de suferit. Rusia se va folosi de conjunctură împotriva acestor țări ca să le arate altora că oricine acționează împotriva Rusiei va plăti prețuri foarte mari și că va fi atacat constant prin mijloace hibride.

Gazul natural și gazoductele aflate în mâna rușilor sunt un exemplu foarte concret al războiului hibrid. Am fost surprins când administrația Biden și-a dat acordul (n.r. privind Nord Stream 2) pentru că era foarte clar că, după semnarea înțelegerii, când Merkel se va retrage, Rusia va utiliza la maximum orice ocazie, orice oportunitate să folosească gazul ca armă hibridă.”

Mykhailo SAMUS: ,,Rusia încearcă acum să controleze total Marea Neagră și să o transforme într-un lac rusesc.”

,,Eu cred că vizitele navelor NATO în Marea Neagră nu sunt de-ajuns ca să schimbe echilibrul puterilor. Aceste vizite sunt bune, arată că NATO monitorizează situația, dar se pare că NATO nu vrea să schimbe echilibrul. Dacă nu se restabilește echilibrul forțelor în regiunea Mării Negre, e imposibil să spunem că Rusia își va schimba strategia. Rusia încearcă acum să controleze total Marea Neagră și să o transforme într-un lac rusesc. Eu cred că Rusia, din păcate, are succes cu această strategie și cu acest scop.”

Mykhailo Samus: ,,Ucraina și România ar trebui să acționeze împreună dacă NATO nu se implică mai activ în schimbarea echilibrului.”

,,Rusia are un mare avantaj și mai are și avantajul navelor și al submarinelor. Au șase submarine cu rachete de croazieră „Kalibr” cu rază de acțiune de 2.500 de kilometri, au aproximativ 200 de rachete pe care le pot folosi împotriva Ucrainei, a României sau a altor țări din zona Mării Negre. Ucraina, de exemplu, are doar o divizie de rachete de croazieră „Neptun” care vor deveni active anul acesta. Până acum, nu aveam rachete de croazieră. Deci, abia din acest an, Ucraina a început să schimbe echilibrul, dar doar în ceea ce privește forțele navale. (…) Sigur că Ucraina și România ar trebui să acționeze împreună, dacă NATO nu se implică mai activ în schimbarea echilibrului”, conchide Mykhailo Samus, director New Geopolitics Research Network de la Kiev.