• Mafia își transformă afacerile în Napoli.
  • Scad cazurile de violențe provocate de clanuri.
  • Camorra investește în baruri, restaurante și apartamente.

Orașul din Italia, Napoli, este pe cale să devină de acum unul pașnic. Mafioții se îndreaptă spre afacerile legale, iar crimele au scăzut la un nivel record.

Napoli se transformă. Odată cunoscute pentru pericole, străzile orașului acum găzduiesc afaceri conduse de foști mafioți. Numărul crimelor legate de mafia Camorra a scăzut. În 2023, au avut loc zece crime, în comparație cu 34 în 2013. Tentativele de crimă atribuite Camorra au scăzut în aceeași perioadă de la 17 la doar patru. Poliția și procurorii au avut succes în încarcerarea capilor vechi, iar unii chiar au colaborat cu statul.

Potrivit informațiilor poliției, există 46 de clanuri în oraș și alte 24 în provincie. Unii au realizat profituri uriașe, în special din importul și vânzarea de cocaină. Cea mai credibilă estimare a cifrei de afaceri anuale a Camorrei datează din 2014, când a fost estimată la aproximativ 3,3 miliarde de euro. Dar, mafia nu a dispărut; și-a schimbat tactica, investind în afaceri legitime precum baruri, restaurante și închirierea de apartamente pentru turiști.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Care sunt riscurile acestei noi strategii?

Investițiile mafiei în sectorul legal pot polua sistemul de afaceri legitim al orașului. Chiar dacă străzile sunt mai sigure și economia locală pare să beneficieze, există riscul ca mafia să-și consolideze puterea și influența în noi moduri, sub masca respectabilității. Procurorul șef anti-mafie, Rosa Volpe, subliniază că acest tip de spălare” a banilor mafiei nu este un semn de progres real împotriva crimei organizate, ci doar o evoluție a metodelor sale.

Citește și