• NATO a achiziționat sistemul de Inteligență Artificială Maven Smart de la Palantir.
  • Acțiunile Palantir Technologies au crescut cu 5,3% după achiziția NATO.
  • Armata României se adaptează la implementarea A.I. după ultimele achiziții.

În 30 de zile, Alianța Nord Atlantică va operaționaliza sistemul de Inteligență Artificială pentru comandamente, achiziționat de curând de la compania Palantir. Sistemul urmărește să îmbunătățească fuziunea informațiilor, cunoașterea spațiului de luptă și luarea deciziilor cu ajutorul instrumentelor de Inteligență Artificială.

Maven Smart System NATO va îmbunătăți operațiunile din cadrul Comandamentului Aliat Operațional al NATO, a declarat Ludwig Decamps, directorul Agenției de Comunicații și Informatică a Alianței.

Acțiunile Palantir Technologies au crescut cu 5,3% după ce NATO a achiziționat sistemul său militar bazat pe Inteligență Artificială.

Recomandări

PAPA A MURIT
PAPA A MURIT. ACUM CE?
HARVARD CONTRA TRUMP
ULTIMA DORINȚĂ
CUI MAI DĂ SECRETE DE STAT?
JOS STEAGURILE

Ce poate face sistemul?

În primul rând, trebuie să sublinăm faptul că NATO a fost în mare grabă – în șase luni a avut loc această achiziție. Să ne gândim doar că România încearcă de 15 ani să achiziționeze corvete și nu a reușit. Deci este o urgență foarte mare introducerea acestui sistem. El va fi folosit în special la comandamentele operaționale întrunite. Sunt două comandamente operaționale întrunite în Europa. Unul este la Brunssum, în Țările de jos, și se ocupă cu zona de nord a continentului, iar altul la Napoli, în Italia, și se concentrează pe zona de sud și are în area de responsabilitate inclusiv România.

Aceste aplicații cu Inteligență Artificială colectează toate informațiile despre câmpul de luptă. În acest moment se obțin informații despre câmpul de luptă de la sateliți, aeronave, drone, militari, diferite tipuri de echipamente, inclusiv de la rachete. Și toate aceste informații intră într-o platformă gestionată de aplicație, iar aplicația prioritizează țintele, prioritizează echipamentele care vor lovi acele ținte și prioritizează, bineînțeles, tipul de focoase folosit pentru fiecare armă pentru lovirea acelor echipamente.

În ceea ce ar face o echipă umană de 30 de oameni, de exemplu, într-o structură de operații, în două, trei ore, această aplicație singură face în câteva secunde cu o precizie milimetrică. 

Eficiența loviturilor NATO va crește foarte mult într-un viitor război, mai ales că majoritatea a noilor echipamente, plecând de la aeronave F-35, la nave, la drone, au implementate aplicații de Inteligență Artificială. 

Cum se adaptează România acestei tehnologii?

România a început să achiziționeze tehnologii cu Inteligență Artificială. Avem deja drone Bayraktar, avem sisteme Patriot, avem sisteme HIMARS, o să avem din 2031 aeronave F-35, însă încă nu am achiziționat sisteme de comandă-control care, eventual, să aibă și aplicații de Inteligență Artificială. 

Armata României are în plan să achiziționeze sisteme de comandă-control de la nivel brigadă, la nivel batalion, și aceasta este o achiziție întârziată foarte mult – era aproape să se întâmple în urmă cu vreo șapte ani, însă atunci a fost un scandal în presă, s-a amânat și încă nu s-au achiziționat.

În acest moment, MApN-ul are în plan să achiziționeze aceste sisteme, plus că comandamentul de la Napoli, în caz de război în Sudul Europei, își dislocă în România un comandament operațional întrunit înaintat și acela va avea aplicația – deci România va beneficia de această aplicație doar fiindcă este membru în Alianța Nord-Atlantică. 

Citește și