- Rutte îl va înlocui pe actualul Secretar General, norvegianul Jens Stoltenberg, la 1 octombrie.
- Stoltenberg a petrecut mai mult de un deceniu la conducere, mandatul său fiind prelungit în mod repetat, în parte pentru a asigura continuitatea după invazia rusă în Ucraina.
- Deși Rutte a avut sprijinul Casei Albe și al majorității celorlalte țări membre mari, procesul decizional unanim al NATO a făcut ca Ungaria și Turcia să își exprime opoziția față de candidatura sa.
NATO l-a numit miercuri pe Mark Rutte în funcția de viitor Secretar General, punându-l pe Premierul olandez demisionar în fruntea celei mai mari organizații de securitate din lume într-un moment critic pentru securitatea europeană, în contextul războiului din Ucraina, scrie AP News.
Advertisment
Numirea lui Rutte a fost pecetluită de ambasadorii NATO în timpul unei reuniuni care a avut loc la sediul central al alianței de 32 de națiuni din Bruxelles. Președintele american Joe Biden și omologii săi îl vor primi oficial la masa lor în cadrul unui summit care va avea loc la Washington în perioada 9-11 iulie.
Premierul olandez demisionar îi va lua locul actualului secretar general, norvegianul Jens Stoltenberg, la 1 octombrie. Stoltenberg a petrecut mai mult de un deceniu la conducere. Mandatul său a fost prelungit în mod repetat, în parte pentru a asigura continuitatea după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022.
Recomandări
„Salut călduros alegerea de către aliații NATO a lui Mark Rutte ca succesor al meu”, a declarat Stoltenberg. „Mark este un adevărat transatlanticist, un lider puternic și un constructor de consens. Îi doresc mult succes pe măsură ce continuăm să consolidăm NATO pentru provocările de astăzi și de mâine. Știu că las NATO pe mâini bune”, a adăugat el.
Secretarii generali prezidează reuniuni și conduc consultări adesea delicate între țările membre pentru a se asigura că organizația, care funcționează pe bază de consens, poate funcționa fără probleme. Liderul NATO se asigură, de asemenea, că deciziile sunt puse în aplicare și vorbește în numele tuturor membrilor.
Mai multe obstacole au stat în calea lui Rutte de a asigura securitatea postului, chiar dacă el a avut sprijinul Casei Albe și al majorității celorlalte țări membre mari, inclusiv Germania. El a apărut ca singurul candidat după ce Președintele Klaus Iohannis s-a retras săptămâna trecută.
Ungaria și-a ridicat obiecțiile la începutul acestei luni, după ce Rutte a fost de acord că Budapesta nu va fi obligată în viitor să trimită personal sau să furnizeze fonduri pentru un nou plan de sprijin pentru Ucraina. Procesul decizional unanim al NATO oferă oricărui membru dreptul de veto asupra proiectelor și operațiunilor.
Turcia și-a exprimat, de asemenea, opoziția față de candidatura lui Rutte, dar și-a ridicat obiecțiile în aprilie.
Citește și
- Farage îl îndeamnă pe Zelenski să ajungă la un acord de pace cu Rusia pentru Ucraina. Cum a răspuns politicianul acuzațiilor că l-ar susține pe Putin
- Tesla recheamă noul Cybertruck în service pentru a patra oară. Cu ce probleme se confruntă compania
- Coreea de Nord lansează o rachetă hipersonică spre mare, afirmă Coreea de Sud
Partenerii noștri