• Rusia arată nemulțumiri cu privire la refuzul de retragere a forțelor NATO din Estul Europei.
  • Casa Albă spune că nu se pune problema dacă Putin invadează Ucraina, ci când o va face.
  • Ministrul Apărării din Franța, Florence Parly, spune că, în acest context, românii sunt nerăbdători să-și consolideze propria securitate, pe măsură ce tensiunile din Ucraina continuă să escaladeze.

Administrația Vladimir Putin a solicitat joi după-amiază retragerea trupelor Alianței Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) din statele Europei de Est și a cerut, totodată, ca aceasta să ofere un răspuns concret privitor la situația extinderii spre est.

Americanii nu au vrut să audă de retragerea forțelor NATO din Estul Europei. Aceștia au transmis Rusiei refuzul în scris, iar poziția SUA a atras din partea ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, un răspuns pe măsură.

După părerea mea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a pierdut deja contactul cu realitatea. La subiectul principal (n.r. interdicția expansiunii NATO spre est), nu există o reacție pozitivă în acest document. Președintele va lua decizia cu următorii pași. ”, a spus ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Și vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dimitri Medvedev a comentat situația.

Ucraina a devenit, din păcate, o jucărie în mâinile NATO și, în primul rând, ale Statelor Unite. Ucraina este folosită ca instrument de presiune geopolitică împotriva Rusiei.”, a spus vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dimitri Medvedev.

În vreme ce Rusia și Statele Unite continuă acest dialog al surzilor, peste 100.000 de soldați ruși rămân la granița cu Ucraina. Casa Albă spune că nu se pune problema dacă Putin invadează Ucraina, ci când o va face.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a citit răspunsurile scrise atât din partea SUA, cât și din partea NATO, dar, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Putin nu se va grăbi să tragă concluzii. Acesta nu a făcut niciun comentariu. Și-a urmat programul, netulburat. A depus un buchet de trandafiri roșii la monumentul dedicat celor peste un milion de localnici care au pierit în timpul asediului german de la Leningrad, din al Doilea Război Mondial.

Ministrul ucrainean al Apărării, Dmitro Kuleba, a transmis recunștință pentru orice atitudine de sprijin venită spre Ucraina.

Fiecare sprijin care este acordat Ucrainei este apreciat. Cu toate acestea, am ajuns în punctul în care va trebui să ne concentrăm mai mult pe «hard power» decât pe «soft power».”, a spus ministrul ucrainean al Apărării, Dmitro Kuleba.

Și România stă cu ochii spre Occident. De acolo, vin trupe. Ne-a asigurat de asta ministrul de externe din Hexagon, care a vizitat cei mai importanți lideri de la București.

„Știu că actuala situație de securitate este îngrijorătoare pe flancul estic al Europei. În acest context, pe bună dreptate, românii sunt nerăbdători să-și consolideze propria securitate, pe măsură ce tensiunile din Ucraina continuă să escaladeze.”, a declarat ministrul Apărării din Franța, Florence Parly.

Statele Unite au declarat că, odată cu predarea miercuri a răspunsului la întrebările Rusiei, mingea este din nou în terenul Moscovei. În condițiile în care Kremlinul și-a exprimat dezamăgirea, dar nu a renunțat la diplomație, următoarea mișcare este încă greu de prezis.