• Ministerul rus de Externe cere ca forțele NATO să părăsească România și Bulgaria.
  • Emmanuel Macron a anunțat prezența militară franceză pe teritoriul României.
  • Rusia, în schimb, cere garanții din punct de vedere juridic din partea NATO.

Garanțiile de securitate pe care Rusia le cere Occidentului includ prevederi care cer ca forțele NATO să părăsească România și Bulgaria, a declarat vineri Ministerul rus de Externe.

Moscova a cerut garanții obligatorii din punct de vedere juridic din partea NATO că blocul își va opri expansiunea și va reveni la granițele din 1997. Răspunzând la o întrebare despre ce ar însemna acest lucru pentru Bulgaria și România, care au aderat la NATO după 1997, ministerul a declarat că Rusia dorește ca toate trupele străine, armele și alte echipamente militare să fie retrase din aceste țări.

Emmanuel Macron anunță prezență militară franceză, sub NATO, în România. Anunțul a fost făcut în fața forțelor armate franceze, în tabăra Oberhoffen. Macron spune că trebuie să se adapteze la noile conflicte și că este o situație de mare risc, astfel că o escaladare rămâne posibilă. Emmanuel Macron: „Trebuie să ne reînarmăm diplomatic și geopolitic”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Contribuția forțelor noastre armate la echilibrul Europei noastre. Am continuat să dislocăm pentru securitatea partenerilor noștri europeni, în cadrul misiunilor cu amicii noștri baltici și vom continua să facem asta în timp, la fel cum arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe. Și în cadrul Alianței NATO ne-am angajat la noi misiuni pentru a ne lua toate responsabilitățile în misiunile de tipul FPI, în particular în România, dacă asta s-a hotărât. Solidaritate cu prietenii noștri europeni, angajament crescut al Franței, la fel cum ne-am condus operațiunile în Mediterana Orientală, în Marea Neagră, în Golful Persic, oriunde securitatea directă a vecinătăților Europei noastre a fost pusă în joc”, a transmis Emmanuel Macron.

Președintele Franței a anunțat că Franța este de acord să trimită trupe militare în România dacă vecinătățile Europei sunt în pericol.