• NATO condamnă atacul Rusiei asupra Ucrainei și anunță suplimentarea prezenței militare în țările est-europene.
  • Polonia și România au activat, oficial, Articolul 4 al NATO, care prevede organizarea urgentă de consultări, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei.
  • Un summit al Alianței urmează să aibă loc vineri.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) condamnă ferm atacul Rusiei asupra Ucrainei, pe care îl consideră „o ameninţare gravă la adresa securităţii euro-atlantice” şi anunţă suplimentarea prezenţei militare în ţările est-europene, pentru a consolida și mai mult descurajarea și apărarea în întreaga alianță, potrivit unei declarații comune, postat pe site-ul Alianţei Nord-Atlantice.

„Acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității euro-atlantice și vor avea consecințe geostrategice. NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor aliaților. Desfășurăm forțe terestre și aeriene defensive suplimentare în partea estică a Alianței, precum și mijloace maritime suplimentare”, a transmis NATO.

„Condamnăm în cei mai puternici termeni posibili atacul îngrozitor al Rusiei asupra Ucrainei, care este total nejustificat şi neprovocat. Gândurile noastre sunt la cei ucişi şi răniţi, precum şi la poporul ucrainean. Condamnăm şi Belarusul, pentru că a facilitat acest atac”, anunţă Consiliul Nord-Atlantic, conform declarației.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Acest nou atac este o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale, inclusiv a Cartei ONU şi intră în contradicţie totală cu angajamentele asumate de Rusia prin Actul final de la Helsinki, prin Carta de la Paris, prin Memorandumul de la Budapesta şi prin Tratatul fondator NATO-Rusia. Este vorba despre un act de agresiune împotriva unui stat independent şi paşnic. Noi suntem alături de poporul Ucrainei, de preşedintele ales în mod legitim şi democratic, alături de Parlamentul şi Guvernul Ucrainei”, precizează Consiliul Nord-Atlantic.

„Cerem Rusiei să înceteze imediat acţiunea militară şi să îşi retragă forţele din interiorul şi din jurul Ucrainei, să respecte în totalitate dreptul internaţional şi să permită accesul umanitar în siguranţă şi neîngrădit şi asistenţa pentru persoanele aflate în nevoie”, mai subliniază Alianța.

Potrivit comunicatului, au avut loc consultări „în temeiul articolului 4 din Tratatul de la Washington” și au fost luate măsuri suplimentare, care „rămân preventive, proporționale și ne-escaladatorii”.

Polonia, Țările baltice și România au cerut, în mod oficial, activarea Articolului 4 al NATO, care prevede întrunirea Consiliului Nord-Atlantic sau organizarea de consultări în alte formate în cazul unei situaţii care ar putea genera riscuri asupra integrităţii teritoriale a unui stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

„Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de neclintit. Suntem uniți pentru a ne apăra reciproc”, mai transmite NATO.

Un summit al Alianței urmează să aibă loc vineri.