- Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să intensifice asistenţa pentru consolidarea capacităţilor de apărare ale Republicii Moldova, Bosniei-Herţegovina şi Georgiei, pe fondul riscurilor generate de Rusia.
- Republica Moldova are nevoie de susţinerea Uniunii Europene în contextul presiunilor exercitate de Rusia, a afirmat marţi Josep Borrell Fontelles.
- Maia Sandu a atribuit Administraţiei Rusiei presupuse planuri de provocare a unor „violenţe” în Republica Moldova, subliniind însă că acţiunile nu vor avea succes.
Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să intensifice asistenţa pentru consolidarea capacităţilor de apărare ale Republicii Moldova, Bosniei-Herţegovina şi Georgiei, pe fondul riscurilor generate de Rusia, anunţă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Advertisment
Miniştrii Apărării din statele membre NATO au discutat despre „angajamentele faţă de partenerii noştri expuşi riscurilor, inclusiv Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova”, a afirmat Jens Stoltenberg în conferinţa de presă organizată la finalul reuniunii de la Bruxelles, potrivit stenogramei declaraţiilor, vizualizată de agenţia MEDIAFAX.
„Am convenit să intensificăm sprijinul punctual pentru consolidarea capabilităţilor de apărare ale acestor ţări, a rezilienţei şi interoperabilităţii cu NATO”, a subliniat Stoltenberg.
Recomandări
Luni, Stoltenberg a evidenţiat necesitatea intensificării „susţinerii practice” pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, „parteneri valoroşi ai NATO care se confruntă cu ameninţări ruse”.
Republica Moldova are nevoie de susţinerea Uniunii Europene în contextul presiunilor exercitate de Rusia, a afirmat marţi Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. „Ştim cât de mult este expusă Republica Moldova presiunilor ruse”. Conferinţa Comunităţii Politice Europene programată la Chişinău în iunie „va fi o ocazie bună pentru toată lumea de a arăta susţinere pentru Republica Moldova”, a declarat Borrell.
Administraţia Joseph Biden s-a declarat „profund preocupată” de riscurile destabilizării Republicii Moldova de către Rusia şi este solidară cu poporul moldovean. Informaţiile privind acţiuni în sensul destabilizării Republicii Moldova sunt „profund preocupante”, a declarat luni John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă. John Kirby a precizat că, deşi presupusul complot nu a fost confirmat în mod independent, acţiunile nu ar fi, „categoric”, „în afara modelului de comportament rus”. „În mod absolut, suntem alături de Administraţia guvernamentală moldoveană şi de poporul moldovean”, a subliniat John Kirby.
Preşedintele Maia Sandu a atribuit Administraţiei Rusiei presupuse planuri de provocare a unor „violenţe” în Republica Moldova, subliniind însă că acţiunile nu vor avea succes. „Tentativele Kremlinului de a provoca violenţe în Republica Moldova nu vor funcţiona. Scopul nostru principal este securitatea cetăţenilor şi a statului. Obiectivul nostru este pacea şi ordinea publică în ţara noastră”, a afirmat Maia Sandu. Preşedintele Republicii Moldova a acuzat că scopul acţiunilor ar fi „schimbarea actualei administraţii guvernamentale cu una controlată de Federaţia Rusă”. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în urmă cu câteva zile că a informat-o recent pe Maia Sandu despre un presupus plan al Rusiei de „distrugere” a Republicii Moldova.
Partenerii noștri