• Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat un test provocator pe mare al noii fregate Admiral Gorshkov a marinei ruse.
  • Traseul și itinerariul exact al navei de război de ultimă generație nu au fost făcute publice.
  • Căpitanul navei, Igor Krokhmal, spune că echipajul său este pregătit să îndeplinească sarcini de serviciu de luptă”.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat un test provocator pe mare al noii fregate Admiral Gorshkov a marinei ruse. Astăzi, fregata Amiral al Flotei Uniunii Sovietice Gorshkov, cu rachete hipersonice Zircon la bord, se îmbarcă într-o călătorie maritimă cu rază lungă de acțiune prin Oceanul Atlantic și Oceanul Indian, precum și prin Marea Mediterană”, a declarat Shoigu miercuri, 4 ianuarie.

Testele pe mare ale fregatei, care o vor duce dincolo de apele teritoriale britanice, se spune că sunt axate pe contracararea amenințărilor Rusiei, menținerea păcii regionale și a stabilității împreună cu țările prietene”, a spus el. Traseul și itinerariul exact al navei de război de ultimă generație nu au fost făcute publice.

În timp ce prima fază a testelor navei s-a axat pe viteza și manevrabilitatea acesteia, această nouă rundă de teste este concepută pentru a aduce sistemele de control ale fregatei, artileria, sistemele de rachete antiaeriene, echipamentele de comunicații și de război electronic la nivelul de pregătire de luptă, potrivit Ministerului rus al Apărării. Patrula prezintă un interes deosebit pentru analiștii din domeniul apărării deoarece Amiralul Gorshkov este echipat cu racheta hipersonică Zircon, o armă de neoprit”.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE

Racheta – denumită uneori Tsirkon – poate transporta rachete nucleare sau convenționale pe o rază de acțiune de aproximativ 620 de mile, dar proiectilul de 30 de metri care se deplasează cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului ar putea provoca pagube uriașe.

Zircon este prima rachetă de croazieră hipersonică din lume capabilă de zbor aerodinamic cu rază lungă de acțiune, cu manevre în atmosferă, folosind forța de propulsie a propriului motor”, s-a lăudat Ministerul rus al Apărării. Ea atinge o viteză maximă de nouă viteze ale sunetului și o rază maximă de tragere de 1.000 de kilometri”, adăugând că arma este capabilă să distrugă atât nave de suprafață, cât și ținte terestre”.

Liderul rus Vladimir Putin susține că fregata echipată cu Zircon nu are egal nicăieri în lume. Nu are analogii în nici o țară din lume”, a declarat Putin, adăugând: Sunt sigur că astfel de arme puternice vor proteja în mod fiabil Rusia de potențiale amenințări externe și vor contribui la asigurarea intereselor naționale ale țării noastre. Vom continua să dezvoltăm potențialul de luptă al forțelor armate, să realizăm modele avansate de arme și echipamente care vor păzi securitatea Rusiei în următoarele decenii. Aceasta este o armă promițătoare”.

Căpitanul navei, Igor Krokhmal, spune că echipajul său este pregătit să îndeplinească sarcini de serviciu de luptă”. „Nava a trecut printr-un ciclu complet de pregătiri”, a adăugat el. Nava a fost încărcată cu muniție pentru rachete din complexele Zirkon, Caliber, sisteme de apărare aeriană, arme torpiloare și artilerie”.