Navalnîi este somat să revină în Rusia în cazul unei sentințe cu suspendare. „Vor încerca să mă aresteze”

Aleksei Navalnîi Sursa foto: AP
  • Navalnîi este acuzat în Rusia de fraudă prin intermediul organizațiilor sale
  • Acesta se află în Germania după atacul neurotoxic suferit
  • Navalnîi trebuie să revină urgent în Rusia, în caz contrar riscând să fie arestat

Aleksei Navalnîi, condamnă noua investigaţie care îl vizează în Rusia, denunţând un presupus plan al Administraţiei Vladimir Putin împotriva sa, potrivit BBC News.

Eu am spus mereu că vor încerca să mă aresteze pentru că am supravieţuit, iar apoi să îmi elimine criminalii. Pentru a demonstra că Vladimir Putin este în spatele acestui plan. El este un hoţ pregătit să îi omoare pe toţi cei care nu păstrează tăcerea despre furturile sale„, a scris Aleksei Navalnîi pe Twitter.

Se crede că investigația ar fi un semnal că Administraţia de la Moscova nu vrea revenirea lui Aleksei Navalnîi în Rusia, deşi la nivel oficial a transmis că liderul opoziţiei este liber să revină când vrea.

Autorităţile ruse au anunţat, marţi seară, lansarea unei noi anchete pentru fraude în cazul disidentului Aleksei Navalnîi, aflat în Germania după un atac neurotoxic. Comitetul rus pentru Investigaţii a anunţat iniţierea unei anchete privind „fraude de amploare” care ar fi fost comise de Aleksei Navalnîi.

Liderul opoziţiei ruse este suspectat că ar fi utilizat în scopuri personale fonduri colectate pentru organizaţiile civice pe care le conduce, valoarea presupuselor fraude fiind de 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro).

Aleksei Navalnîi conduce mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru drepturile omului şi combaterea corupţiei.

Luni, Serviciul rus al Penitenciarelor l-a somat pe Aleksei Navalnîi, aflat în Germania după atacul neurotoxic din august, să revină urgent în Rusia, în caz contrar riscând să fie arestat pentru încălcarea termenilor unei sentinţe cu suspendare.

Aleksei Navalnîi este un critic vehement al preşedintelui rus Vladimir Putin. Acesta s-a simţit extrem de rău, pe 20 august, într-un avion care zbura între oraşele Tomsk şi Moscova, după ce a băut un ceai în aeroport, înaintea decolării. Piloţii avionului au decis aterizarea de urgenţă în oraşul Omsk, unde disidentul rus a primit primele îngrijiri medicale. Medicii din oraşul Omsk au declarat că disidentul nu a fost otrăvit. Autorităţile germane au confirmat însă că Aleksei Navalnîi, care a fost transferat în comă în Germania, a fost otrăvit cu o substanţă neurotoxică. Aleksei Navalnîi şi-a revenit la câteva săptămâni după atac. Rusia a negat orice implicare în incident.