• Joi, Suedia a declarat că a descoperit o a patra scurgere.
  • Între timp, ambasada Rusiei în SUA a reacționat vehement la insinuarea că o țintă deliberată a conductei ar face parte din stratagema lui Vladimir Putin.
  • Un oficial militar danez a declarat că navele rusești operează în mod regulat în zonă.

Navele de sprijin ale marinei rusești ar fi fost văzute în apropierea conductelor Nord Stream 1 și 2 înainte ca acestea să fie rupte de explozii. Afirmațiile vin în contextul în care Moscova a negat din nou implicarea în presupusul sabotaj, dând în schimb vina pe SUA.

Citând oficiali occidentali din serviciile de informații, CNN a anunțat că presupusa prezență a navelor rusești este investigată ca fiind o cauză a exploziilor subacvatice din Marea Baltică, în timp ce Moscova se confruntă cu acuzații că încearcă să manipuleze fluxurile energetice pentru a afecta Europa. Cu toate acestea, trei oficiali americani au declarat pentru CNN că America nu are o explicație clară pentru exploziile de luni, care au provocat trei scurgeri separate și simultane în cele două conducte care leagă Rusia de Germania.

Joi, Suedia a declarat că a descoperit o a patra scurgere. Danemarca și Suedia investighează ce a cauzat explozia, dar ar putea dura până la două săptămâni pentru a se apropia de locul exploziilor din cauza presiunii din conducte, a precizat CNN.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Un oficial militar danez a declarat că navele rusești operează în mod regulat în zonă și că și-au intensificat activitățile acolo pentru a testa gradul de conștientizare al Occidentului, dar acest lucru nu înseamnă în sine că Moscova este responsabilă pentru atacurile suspectate de la Nord Stream.

Rusia respinge acuzațiile că ar fi avariat gazoductele

Înalți oficiali occidentali nu au acuzat direct Rusia, deși este un suspect major, în timp ce Kremlinul a respins speculațiile potrivit cărora s-ar afla în spatele conductelor avariate de la Nord Stream.

Între timp, ambasada Rusiei în SUA a reacționat vehement la insinuarea că o țintă deliberată a conductei ar face parte din stratagema lui Vladimir Putin de a testa hotărârea Occidentului în fața invaziei sale în Ucraina. Într-o declarație pe contul său de socializare Telegram, ambasada a luat în derâdere afirmațiile unor legislatori americani care poate… au o vedere mai bună din vârful Capitoliului.

Dar dacă este așa, ei trebuie să fi văzut și activitățile navelor de război americane chiar la locul unde a avut loc întreruperea infrastructurii rusești cu doar o zi înainte, se arată în declarație. Sau au observat dronele și elicopterele zburând pe acolo.

Declarația nu a precizat ce nave de război americane se aflau în zonă, dar publicația rusă de știri Lenta.ru a declarat miercuri cum un elicopter al Forțelor Aeriene ale SUA a fost văzut în apropierea conductelor în noaptea dinaintea accidentului, citând date de pe Flightradar. Comunicatul ambasadei ruse a făcut referire, de asemenea, la exerciții ale marinei americane cu explozibili subacvatici care s-au desfășurat în aceeași zonă cu ceva timp în urmă.