• Noul Guvern promite că nu va introduce noi taxe
  • Deficitul bugetar va scădea sub 3%
  • Începe un proiect pilot de reducere a taxelor pe salarii mici

Vom colecta mai multe taxe și impozite la bugetul de stat, deficitul bugetar va ajunge din nou mai mic de 3% din PIB și vom reduce taxarea pe salariile mici. Sună bine, nu? Acestea sunt câteva dintre măsurile propuse în programul noului Guvern condus de fostul ministru de finanțe Florin Cîțu.

Sunt câteva promisiuni interesante pentru o perioadă post-criză, sperăm noi. Guvernul nu vrea să introducă noi taxe și impozite pentru mediul privat, ba chiar vrea să ajute, cu stimulente, industriile afectate de criza coronavirusului si anul viitor. Țintele sunt revenirea la deficitul mai mic de 3% din PIB și menținerea ratiningului de țară ca să putem atrage noi investitori. Baza este pusă oricum în cele 80 de miliarde de euro care vor veni de la UE, dar care nu vin peste noapte și nu sunt chiar 80, ci cam 40. Să nu uităm că anul acesta deficitul bugetar va depăși 100 de miliarde de lei, adică 10% din PIB. Ca să recuperăm aceste pierderi vom avea nevoie de investiții.

Ce scrie în program în legatură cu salariul minim

Noul Executiv își propune ca anul viitor să facă un studiu de impact în care să analizeze dacă ar fi sau nu bine să taxeze mai puțin salariul minim pe economie. Ulterior, din 2022, va urma un program pilot cu o durată de doi ani pentru a testa această idee. Prea multe detalii nu sunt în acest sens, însă este importantă această măsură deoarece două milioane din totalul celor cinci milioane de salariați au salariul minim pe economie. În plus, românia are una dintre cele mai mari taxări din Europa pe salariile mici. La un salariu minim de 2.350 de lei, cât este astăzi, la stat ajung din taxe și impozite 937 de lei, iar salariatul primește în mână 1.413 lei.

Cine este Alexandru Nazare

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Alexandru Nazare (40 de ani, Onești) este ministrul Finanțelor în guvernul Cîțu.

Studii:
Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Bard College Berlin

Experiență:
2005: consilier al ministrului integrării europene
2007: consilier al Grupului Partidul Popular European
2009: subsecretar de stat al Departamentului pentru Afaceri Europene
2010: secretar de stat al Ministerului Finanțelor Publice
2010 – 2012: secretar de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii
2012: ministru al Transporturilor și Infrastructurii