• Victoria așteptată a lui Raphael Warnock pune capăt egalității de locuri în Senat, ceea ce înseamnă că democrații nu mai trebuie să se bazeze pe votul decisiv al vicepreședintelui Kamala Harris.
  • Însă, aceasta nu înseamnă sfârșitul unui guvern divizat deoarece republicanii au preluat la limită controlul Camerei inferioare în recentele alegeri parțiale.

Democratul Raphael Warnock a fost reales în Senatul SUA, într-o victorie crucială pentru președintele Joe Biden, potrivit proiecțiilor NBC News.

Victoria așteptată a acestuia le oferă democraților o majoritate absolută în Senat, după doi ani în care au fost împărțiți în proporție de 50-50, vicepreședintele Kamala Harris fiind cea care a decis voturile de departajare. Warnock l-a învins în cursa din Georgia pe rivalul republican Herschel Walker – o fostă vedetă NFL.

A fost declanșat un tur de scrutin pentru că niciunul dintre candidați nu obținuse o majoritate absolută în timpul alegerilor de la jumătatea mandatului de luna trecută. În discursul său de victorie, Warnock le-a spus susținătorilor: După o campanie – sau ar trebui să spun campanii – greu de dus, am onoarea de a rosti cele mai puternice patru cuvinte rostite vreodată într-o democrație: Poporul a vorbit”.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Biden l-a sunat pentru a-l felicita. El a scris pe Twitter: În această seară, alegătorii din Georgia au apărat democrația noastră, au respins ultra MAGAismul și, cel mai important: au trimis un om bun înapoi în Senat. Pentru încă șase ani”.

Walker, o legendă a fotbalului american în anii ’80, nu a reușit să depășească o serie de acuzații dăunătoare, inclusiv afirmațiile că a plătit pentru avorturile a două foste prietene. Om de afaceri multimilionar, el și-a crescut activitățile filantropice și realizările în afaceri, afirmând inclusiv că firma sa a angajat sute de persoane și a înregistrat vânzări de zeci de milioane de dolari anual, deși registrele indică faptul că avea opt angajați și avea o medie de aproximativ 1,5 milioane de dolari pe an.

El a sugerat că a lucrat ca ofițer de poliție și că a fost absolvent de colegiu (universitate), deși nu a făcut niciuna dintre acestea. Candidatura sa la Senat a fost susținută de fostul președinte Donald Trump.

În timpul campaniei, Warnock, primul senator de culoare al statului, și-a promovat realizările din Senat, prezentând o prevedere pe care a sponsorizat-o pentru a limita costurile insulinei pentru pacienții cu venituri mici, precum și acorduri privind infrastructura și asistența medicală maternală.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat că victoria dlui Warnock a fost una împotriva politicilor extremiste ale republicanilor MAGA”.