• Negociatorul Poliţiei ieşene este şcolit de FBI.
  • „Agentul 30” a dus la capăt peste 20 de misiuni.
  • Cele mai multe misiuni le are cu oameni care amenință că se sinucid.

Cazul Onești a adus din nou în discuție abilitatea autorităților de a gestiona situațiile de criză! Acțiunile primelor echipaje ajunse la fața locului, timpul scurs până la convocarea unui negociator și alte aspecte ale intervenției sunt investigate.

Din nefericire, tragedia de la Onești a marcat o bilă neagră în dosarul celui trimis să negocieze cu criminalul. E un lucru cu care fiecare om din această meserie trebuie să trăiască. La fel trebuie să trateze și eșescurile și misiunile reușite. În România, negociatorii se confruntă mai des cu tentativele de suicid. Sunt și cazuri de agenți care au salvat mulți oameni.

„Un negociator nu judecă niciodată persoana”

20 e palmaresul negociatorului școlit de FBI. Își spune „30” și lucrează pentru Poliția Iași. A trecut de la Facultatea de Sport la arta negocierii. A perfecționat-o cu specialiștii FBI-ului american și o pune în aplicare în România.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Nu mă consider a fi un psiholog. Sunt negociator şi am făcut studii de aprofundare a acestei linii de muncă. Psihologul urmăreşte alte aspecte la o persoană. Noi urmărim să ajungem cu toţii bine acasă şi să oferim nişte soluţii rezonabile şi să ieşim din situaţia respectivă care de multe ori este foarte delicată. Un negociator nu judecă niciodată persoana. Tu trebuie să o asculţi, să empatizezi cu persoana respectivă pentru a ajunge mai târziu să o influenţezi”, a spus negociatorul.

Psiholog: „Negociatorul trebuie să știe foarte bine protocolul pe care îl are de urmat”

Ar fi nedrept să-mi dau cu parerea. Sunt tot felul de formule de pregătire în poliție. Nu știu dacă cel care a intervenit a fost format astfel. La început trebuie să dai senzația de putere către agresor. Și să încerci să intri în mintea lui. Nu să simți ce simte el, ci să găsești ce vrea el și cum ar putea acționa. La nivel de resursă umană, da, suntem deficitari pentru mulți specialiști. Negociatorul trebuie să știe foarte bine protocolul pe care îl are de urmat. Și trebuie să ai empatie cognitivă. Să te pui în mintea celui cu care vorbești. Și să reușești să-ți dai seama ce vrea de la tine ca să îi poți da ce vrea. Trebuie să ai și calități de psiholog. O comunicare foarte bună. Ce trebuie să știm, e ca de foarte multe ori negocierile durează foarte mult, chiar și zeci de ore, și niciodată nu poți garanta că misiunea iese bine. Sunt și situații în care nu ne iese rezultatul dorit oricât am încerca. O cale de comunicare s-a găsit, chiar dacă cel care a ajuns a acolo a întarziat”, a declarat psihologul Gabriela Groza.