• Israel are trei scenarii, de la riposte imediate la lovituri țintite sau riposte diplomatice.
  • Liderii lumii încearcă să tempereze elanul războinic al Premierului Netanyahu, presat de extremiștii de dreapta.
  • Teheranul poate bloca Strâmtoarea Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul mondial.

Consecințele unei escalădării a tensiunilor din Orientul Mijlociu între Iran și Israel are riscuri majore nu doar pentru regiune, ci și în plan internațional. Între diferitele scenarii de ripostă ale Israelului și poziția specială a Iranului, liderii lumii calculează diferitele efecte pe termen lung.

Care sunt scenariile luate în calcul de liderii occidentali?

Primul scenariu ar fi cel al unei riposte imediate devastatoare din partea Israelului. Chiar fără să fie ajutat de partenerii săi, Israelul are capacitatea să o facă și interesul să întârzie capacitatea iranienilor de a obține bomba nucleară. Siturile în care se desfășoară programele nucleare iraniene sunt cunoscute și ar putea fi neutralizate.

Al doilea este acela al unei riposte calculate, în saptamanile urmatoare, lovind fie diverșii proxy ai Iranului – Hezbollah, Houthi, sau interese ale Iranului în strainatate. Exista un scenariu soft cu o ripostă diplomatică. Liderii occidentali – Biden, Sunak, Macron, au încercat pe toate canalele sa îl pondereze pe Netanyahu, dar acesta depinde de cei 14 deputati ai extremei.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Atacul de duminică a aratat un lucru foarte interesant, și anume ca lumea arabă e mai degraba de partea Israelului decât de partea Iranului.

Citește și