• Lipsa zăpezii de duminică a însemnat că New York a doborât un record de 50 de ani pentru ultima primă ninsoare a sezonului.
  • În New York și în zonele de coastă din jurul Atlanticului, precipitațiile au însemnat multă ploaie pe fondul unor temperaturi blânde.
  • Doar anul 1932 a avut primele 25 de zile ale lunii ianuarie mai calde în New York decât 2023, potrivit Weather.com.

Ideea de New York pe timp de iarnă evocă imagini cu Times Square din Manhattan și Central Park învelite în zăpadă, dar nu și anul acesta. Lipsa zăpezii de duminică a însemnat că orașul a doborât un record de 50 de ani pentru ultima primă ninsoare a sezonului. De asemenea, este aproape de a înregistra cel mai mare număr de zile consecutive fără fulguieli sesizabile. Acest șir de zile fără zăpadă i-a nedumerit pe newyorkezi, unii punând la îndoială relația lor de dragoste și ură față de această substanță albă.

„Este foarte trist”, a declarat Anne Hansen, profesoară pensionară. „Practic, nu ne place să vedem zăpada. Dar acum ne lipsește cu desăvârșire”, a declarat ea pentru AFP.

Big Apple primește, de obicei, primul strat de praf pe la mijlocul lunii decembrie. În sezonul trecut a sosit în ajunul Crăciunului. O situație dificilă duce adesea la „zile de zăpadă” iubite de copii și de funcționarii care au zile libere de la școală și de la serviciu. Copiii își iau săniuțele și se îndreaptă spre cea mai apropiată pârtie. Adulții fac schi în jurul parcurilor principale.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Stai acasă, bei cacao caldă, este plăcut și câinelui îi place”, a declarat pentru AFP regizoarea Renata Romain.

Bucuria se transformă însă destul de repede în disperare, deoarece zăpada se îngălbenește, gunoaiele se adună pe trotuare, iar drumurile la spălătorie devin periculoase. Zăpada este frumoasă de privit în prima zi, dar după aceea este murdară și nu-mi place. Este noroioasă. Este urât”, a adăugat Romain.

Meteorologii definesc ninsoarea în New York ca fiind zăpada care măsoară cel puțin 0,1 cm în Central Park. Cel mai lung timp pe care locuitorii au trebuit să îl aștepte până acum pentru zăpadă măsurabilă a fost 29 ianuarie, un record stabilit în 1973, potrivit Serviciului Național de Meteorologie (NWS). Lipsa zăpezii de duminică înseamnă că acest sezon este acum cea mai lungă așteptare de la începutul înregistrărilor, în 1869. De asemenea, New York se apropie de cel mai lung șir de zile consecutive fără zăpadă. Recordul actual este de 332, care s-a încheiat pe 15 decembrie 2020. Duminică a fost ziua 326 a ceea ce Accuweather a numit secetă de zăpadă”.

„Este foarte neobișnuit”, a declarat pentru AFP meteorologul Nelson Vaz de la NWS, precizând că modelul meteorologic global La Nina a fost responsabil pentru menținerea fronturilor reci mai la nord și mai la vest. Până la 40 de centimetri de zăpadă a căzut în Buffalo, statul New York, în apropiere de granița cu Canada, în decembrie, ucigând cel puțin 39 de persoane. Dar la câteva sute de kilometri sud-est, în New York și în zonele de coastă din jurul Atlanticului, precipitațiile au însemnat multă ploaie pe fondul unor temperaturi blânde.

Doar anul 1932 a avut primele 25 de zile ale lunii ianuarie mai calde în New York decât 2023, potrivit Weather.com. Oamenii de știință spun că schimbările climatice fac ca iernile să fie mai calde și mai scurte.

Este deconcertant”, a spus Hansen despre ultimele zile călduroase care s-au simțit mai degrabă ca toamna. New York nu a mai avut niciodată un întreg sezon rece fără zăpadă măsurabilă. Și cum februarie este de obicei luna cu cele mai multe ninsori, o pătură albă ar putea înveli în curând Big Apple. Asta face ca New York să fie New York, nu-i așa?”, a spus Romain.