Situația COVID în China. Oficialii spun că valul actual de infecții se apropie de sfârșit

Sursa foto: Profimedia
  • Numărul cazurilor grave de COVID și al deceselor are o tendință de scădere.
  • Experții spun că declinul raportat acum corespunde cu momentul așteptat al sfârșitului acestui val major.
  • Potrivit datelor CDC, decesele cauzate de COVID au fost înjumătățite în săptămâni consecutive în luna ianuarie.

Oficialii chinezi din domeniul sănătății spun că actualul val de infecții COVID-19 din țară se apropie de sfârșit”. Numărul cazurilor grave de COVID și al deceselor are o tendință de scădere, a precizat Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) într-un raport.

Acesta a mai spus că nu a existat nicio revenire evidentă” în timpul sărbătorilor de Anul Nou Lunar de săptămâna trecută, când milioane de oameni s-au reunit pentru întâlniri de familie. De mult timp au fost ridicate întrebări cu privire la raportarea COVID din China.

Experții spun că declinul raportat acum corespunde cu momentul așteptat al sfârșitului acestui val major. Virusul a făcut ravagii în orașele și localitățile chineze după ce autoritățile au ridicat restricțiile zero-COVID în decembrie. Cu toate acestea, ratele de vizită la clinici pentru febră au scăzut cu peste 90% până în ianuarie, iar ratele de spitalizare au scăzut cu peste 85%.

De asemenea, temerile că virusul ar putea crește din nou în timpul perioadei de sărbători nu s-au adeverit încă. În raportul său, CDC a declarat: Nu a existat o revenire evidentă a cazurilor de COVID în timpul sărbătorilor de Anul Nou Lunar. În acest timp, nu a fost descoperită nicio nouă variantă, iar valul actual din țară se apropie de sfârșit”.

Acesta a raportat, de asemenea, o scădere bruscă a numărului zilnic de decese cauzate de COVID raportate de spitale – de la un vârf de 4.300 de decese pe 4 ianuarie la 896 de decese pe 23 ianuarie.

Expertul în boli infecțioase Hsu Li Yang a declarat pentru BBC: Această scădere a numărului de decese urmează declinul primului val uriaș de cazuri după ce China și-a relaxat restricțiile, ceea ce este de înțeles și a fost observat în aproape toate țările care se confruntă cu un val mare de COVID. Vom ști în curând dacă sărbătorile de Anul Nou Lunar vor declanșa un alt val de cazuri în China, dar este puțin probabil să se potrivească cu ceea ce s-a întâmplat în decembrie și în prima parte a lunii ianuarie 2023″.

Unul dintre cei mai importanți epidemiologi chinezi – și fostul șef al CDC, Zeng Guang – avertizase la începutul acestei luni că numărul cazurilor va crește în zonele rurale în timpul noului an.

BBC a găsit, de asemenea, dovezi ale unui număr considerabil de decese legate de COVID în regiunile rurale ale Chinei, pe măsură ce virusul s-a răspândit din marile orașe în zonele mai îndepărtate cu populație mai în vârstă.

Cu toate acestea, CDC a declarat că nu a existat o creștere imediată după perioada sărbătorilor. Se estimează că 226 de milioane de călătorii de pasageri au fost efectuate în timpul sezonului festiv al Anului Nou Lunar, în perioada 22-27 ianuarie – o creștere de 70% față de anul trecut, când restricțiile privind pandemia erau încă în vigoare în multe părți ale Chinei.

Potrivit datelor CDC, decesele cauzate de COVID au fost înjumătățite în săptămâni consecutive în luna ianuarie. Un total de 12.658 de decese au fost înregistrate între 13-19 ianuarie, în timp ce în săptămâna următoare au fost înregistrate 6.364 de decese.