- SUA s-au apropiat de „linia roșie” a Kremlinului privind amenințările nucleare.
- Administrația Biden ar fi autorizat operațiuni clandestine interzise anterior.
- Consilierii militari americani au fost trimiși la Kiev și s-au apropiat de linia frontului.
The New York Times a publicat o investigație care dezvăluie apropierea dintre Kiev și Washington sub conducerea lui Joe Biden. Timp de trei ani, americanii au oferit informații care le-au permis ucrainenilor să aleagă țintele atacurilor lor. Cu toate acestea, legăturile dintre cei doi aliați s-au deteriorat în ultimele luni.
Advertisment
Cum sunt descrise relațiile între Washington și Kiev în această anchetă a NYT?
Un adevărat „parteneriat”. Aceasta este ceea ce Statele Unite şi Ucraina au stabilit de-a lungul anilor în războiul dintre Kiev şi Moscova, potrivit New York Times. Cotidianul a publicat o anchetă amplă care dezvăluie amploarea acestor legături care, până acum, erau doar bănuite.
Totul a început în aprilie 2022, la două luni după invazia rusă, la baza americană din Wiesbaden: acolo, în vestul Germaniei, doi generali, unul american și unul ucrainean, au pecetluit un prim acord. Scopul a fost de a oferi trupelor din Kiev informații, permițându-le astfel să conducă bătăliile cu ținte strategice. O întâlnire avea loc în fiecare dimineață, potrivit NYT, în timpul cărora se hotărau operaţiunile zilei.
Recomandări
Cum s-a pus în practică acordul?
Un efort amplu de colectare a informațiilor de către americani a ghidat strategia generală de luptă și a oferit informații precise privind țintele armatei ucrainene în teren. Datorită informațiilor de la Pentagon, armata de la Kiev va dezlănțui o salvă de rachete asupra cartierului general al celei de-a 58-a unități rusești din regiunea Herson, în vara anului 2022, ucigând generali și ofițeri de stat major. Un alt atac: cel al portului Sevastopol, din Crimeea, unde flota rusă de la Marea Neagră a fost atacată de un roi de drone maritime. Potrivit cotidianului, acest parteneriat a devenit treptat tensionat de-a lungul lunilor, între interese divergente și rivalități interne. NYT, care a intervievat peste 300 de surse, afirmă că ucrainenii i-au criticat pe americani pentru autoritarismul lor.
Cum a evoluat în ultimul an de mandat democrat colaborarea?
Ziarul menționează un punct de cotitură la jumătatea anului 2023, când Kievul a lansat o contraofensivă. Refuzând să aleagă între un front în Melitopol, la sud, sau spre Bakhmut, la est, Volodimir Zelenski a făcut o alegere proastă, oprind înaintarea în profunzime a trupelor sale.
În ultimele luni de mandat ale lui Joe Biden, Statele Unite s-au apropiat, de asemenea, de „linia roșie” a Kremlinului în ceea ce privește amenințările nucleare. Administrația Biden ar fi autorizat operațiuni clandestine interzise anterior. Consilierii militari americani au fost trimiși la Kiev și apoi li s-a permis să se apropie de linia frontului. Se pare că armata și apoi CIA au primit, de asemenea, undă verde pentru a permite atacuri țintite în adâncul Rusiei.
Citește și
- România construiește cel mai mare pod ecologic din țară. Alex Găvan, activist de mediu: „Lucrurile acestea ar trebui să devină normale”
- Cory Booker a doborât recordul pentru cel mai lung discurs din Senatul SUA. Senatorul a vorbit 25 de ore împotriva lui Donald Trump
- România va participa la programul ExoMars prin Institutul COMOTI. Cristian Român, redactor revista știință și tehnică: „Obiectivul este extrem de ambițios: căutarea vieții pe Marte”