• Nicaragua a rupt legăturile diplomatice cu Olanda, a anunțat vineri Ministerul de Externe al acestei țări din America Centrală.
  • Într-o declarație, Ministerul de Externe a precizat că țara europeană, cu ,,poziția sa intervenționistă și neocolonială” , a ,,insultat și continuă să abuzeze de familiile nicaraguane„.
  • Vineri, condamnând ,,ingerința” olandeză în afacerile țării, președintele nicaraguan, Daniel Ortega, a declarat că nu este dispus să mențină relațiile cu Olanda.

Guvernul din Nicaragua a rupt vineri seară relaţiile diplomatice cu Ţările de Jos, pe care le-a acuzat de ,,intervenţionism„, potrivit Ministerul Afacerilor Externe de la Managua, potrivit Le Figaro și AFP.

În nota diplomatică, MAE nicaraguan a comunicat guvernului olandez ,,decizia de a înceta imediat relaţiile diplomatice”, în contextul ,,poziţiei reiterat de amestec, intervenţionistă şi neocolonialistă a Regatului Ţărilor de Jos„, se menţionează într-un comunicat.

Potrivit Managua, Ţările de Jos ,,au ofensat şi continuă să ofenseze familiile nicaraguane cu ameninţări şi suspendări de lucrări pentru binele public, precum spitale pentru comunităţi autohtone şi afro-descendente” . ,,Repudiem şi condamnăm ofensele şi crimele acestei Europe colonialiste şi neocolonialiste faţă de unele ţări râvnite şi atacate, aşa cum este ţara noastră” , se mai arată în comunicatul MAE nicaraguan, sub semnătura ministrului de externe Denis Moncada.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ofensați

,,Ofensiva permanentă a reprezentanţei – deloc diplomatică şi care a încălcat Convenţia de la Viena – acestui guvern neocolonial şi proimperial, ne obligă să luăm această măsură pe care o apărăm cu onoarea, demnitatea şi spiritul suveran care ne caracterizează” , continuă nota.

Oficialii de la Managua au mai susţinut că ,,noi cunoaştem imperiile şi coloniştii de pe planeta Pământ şi nimeni şi nimic nu ne poate face să uităm crimele lor împotriva umanităţii„.

Anunţul intervine la câteva ore după ce preşedintele Daniel Ortega a afirmat că ,,nu mai vrea relaţii cu guvernul intervenţionist” din Ţările de Jos, în contextul în care ambasadoarea olandeză în Costa Rica, Christine Pirenne, l-a anunţat joi pe Ortega că ţara sa nu va mai finanţa deloc construcţia unei unităţi sanitare.

Relaţiile dintre Ţările de Jos şi Nicaragua erau gestionate de ambasadoarea olandeză în Costa Rica, în contextul în care pe teritoriul nicaraguan mai funcţionează doar un consulat olandez.

Anterior, în această săptămână, oficiali nicaraguani l-au declarat pe ambasadorul UE la Managua ,,persona non grata” şi au afirmat totodată că ţara nu-l va accepta pe noul ambasador american, ceea ce a alimentat tensiunile între preşedintele Ortega şi comunitatea internaţională, potrivit Reuters.