• Republicanii și democrații au pierdut banii de la companii
  • Microsoft, Facebook sau Google au suspendat donațiile
  • În România sponsorizările se fac, probabil, în secret
  • Elena Udrea a vorbit în instanță despre comisioanele încasate de partide

Asedierea Capitoliului costă scump. Cele două mari partide din Statele Unite, republicanii și democrații au rămas fără banii de la Microsoft, Facebook sau Google.

Companiile au anunțat că suspendă pentru moment donațiile politice către ambele partide. La americani e perfect normal să sponsorizezi un partid din convingere. Nu e vorba de nicio deducere de taxe.

La noi, lucrurile se fac, probabil, în continuare pe ascuns – și aflăm din comunicatele DNA cine cui a dat sau cine a cerut bani.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Elena Udrea a dezvăluit în instanță că firmele dădeau comision după câștigarea contractelor. Politicienii de azi cer mai multă transparență și asumare în privința finanțării partidelor.

Trebuie să existe şi o lege, sau în Legea de finanţare a partidelor politice ar trebui să fie o distincţie foarte clară şi o definiţie clară a limitelor în care se poate sponsoriza un partid, în funcţie de cifra de afaceri şi aşa mai departe. Deci nu să se scoată partidele la mezat la cei care dau cei mai mulţi bani că să îşi cumpere partide”, spune Vasile Dâncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

„Eu aş fi cu altceva de acord în România. Deşi sunt membru marcant al unui partid aflat la putere cred că nu ar fi lipsit de importanţă într-o perioadă în care România o duce greu şi o va duce şi mai greu în următoarea perioadă, să renunţăm complet la subvenţia pentru partide.”, a explicat Rareş Bogdan, vicepreşedinte PNL.

Atâta timp cât totul este transparent, mie mi se pare un lucru bun ca până la urmă acţionarii decid aceste donaţii şi sponsorizări către partied să îşi asume poziţionarea partidului”, a spus Ionuț Moşteanu, deputat USR-PLUS.