- Suntem în plin val 4 și pare că nu am învățat nimic din doi ani de pandemie.
- Lipsurile din sistemul medical se răsfrâng asupra pacienților și a medicilor care se văd neputincioși în fața bolii.
- Există 1087 de paturi la terapie intensivă pentru bolnavii de COVID-19.
Premierul Florin Cîţu a declarat marți, la Sinaia, că va cere o anchetă/analiză cu privire la modul în care a fost pregătit sistemul sanitar pentru valul 4 al pandemiei de COVID-19.
Advertisment
Premierul a spus că el a cerut tot anul să rămână intactă capacitatea de răspuns la COVID-19 şi că, dacă nu s-a ținut cont de acest lucru, trebuie stabilit cine este responsabil de acest lucru.
„O să cer o anchetă/analiză pentru că vreau să știu cum a fost pregătit valul 4. Știam că vine valul 4. Eu am spus tot anul, deci după ce s-a terminat valul trei, am spus că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secțiile ATI pentru COVID, am spus foarte clar că să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde. Aş vrea să văd cum a fost pregătit de Ministerul Sănătății acest val 4 şi să vedem dacă s-a ținut cont de ceea ce am spus eu şi, dacă nu s-a ținut cont, cine nu a ținut cont şi va fi responsabil pentru asta”, a declarat Florin Cîţu.
Recomandări
Premierul a mai spus că, potrivit ultimelor date, în România sunt disponibile 1.024 de paturi ATI pentru pacienții cu COVID-19, dar că atunci când Cseke Attila a preluat Ministerul Sănătății erau doar 600.
„Domnul ministru a înțeles mesajul meu, a adăugat câteva sute, vreo patru sute de paturi imediat şi va adăuga până la 1.600 de paturi cât mai curând posibil”, a precizat premierul, care a mai spus că provocarea constă în asigurarea personalului medical pentru aceste secții.
Care este situația în țară la ATI?
În momentul de față nu mai există niciun pat liber la ATI în București. Medicii se văd neputincioși în fața bolii și a condițiilor de stres în care lucrează.
Conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la 20 septembrie, la nivel național există 1087 de paturi de terapie intensivă pentru pacienții Covid-19. Dintre acestea, 116 sunt paturile alocate special pentru bolnavii cu anumite afecțiuni medicale care sunt confirmate și cu SARS-COV-2.
Este vorba despre gravide, femei cu patologie de tip obstetrică-ginecologie, copii în neo-natologie sau pacienți în cardiologie. Pe plan național, mai sunt disponibile 19 paturi pentru pacienții cu SARS-COV-2 pozitiv.
Cel mai rău stăm în capitală, în Cluj și Timișoara unde nu mai avem nici măcar un pat liber. De asemenea, 952 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.
În aceste momente se lucrează pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.
Partenerii noștri