Nicoale Ciucă susține că înmatricularea autovehiculelor se va face digitalizat

FOTO: Hepta
  • Premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, a participat, joi, la conferinţa „România Digitală – România Liberală”.
  • El apreciază că România are „o fereastră de oportunitate”.
  • El mai spune că formarea de competenţe digitale, la toate nivelurile societăţii, este vitală pentru ca serviciile digitale vor fi accesate de cât mai mulţi români.

„La nivelul MAI se pun bazele unui hub de servicii pentru digitalizarea evenimentelor de viaţă, de la obţinerea cazierului juridic până la înmatricularea unui autovehicul”, spune premierul Nicolae Ciucă: „Este timpul ca statul să nu să îi pună pe români să circule cu hârtii între instituţiile sale”.

„<România Digitală – România Liberală> este un concept care transmite un mesaj ferm al PNL, transformarea digital este parte esenţială din modernizarea României. Guvernările liberale, de-a lungul istoriei şi-au asumat întotdeauna reforme curajease şi misiunea de a moderniza societatea şi economia României, îndeosebi în momentele grele. Astăzi, în faţa multiplelor crize regionale şi globale, trebuie să fructificăm oportunitatea de a face saltul în dezvoltare pe care îl aşteaptă de altfel toţi românii. Cercetarea, inovarea şi digitalizarea sunt principalele ingrediente ale modelului liberal de creştere economică, le-am susţinut şi le vom susţine în continuare. Lumea se schimbă cu rapiditate, revouţia digital şi noile tehnologii înseamnă şansa omenirii de a găsi soluţii la marile provocări cu care ne confruntăm cu toţii, de la pandemie la criza energetică şi războiul de la graniţele noastre. Prin minţile strălucite cu care este binecuvântată, România trebuie să contribuie la aceste progrese. Mai mult, transformarea digitală şi noile tehologii ne oferă ţansa de a recupera decalajele pe care le înregistră, încă, faţă de Uniunea Europeană şi ţările care au înţeles mai devreme rolul noilor tehnologii în modernizarea serviciilor publice. Este o şansă către viitoarele generaţii, un demers care trebuie să coaguleze toate energiile societăţii şi să aibă continuitate pe termen lung”, spune Nicolae Ciucă.

El apreciază că România are „o fereastră de oportunitate”.

„Dacă în pandemie ne-am dat seama cu toţii de utilitatea soluţiilor digitale, conflictul din Ucraina ne-a semnalat importanţa strategică a securităţii cibernetice. Iar acum avem instrumentele şi fondurile necesare pentru România digital, pe patru dimensiuni cheie: servicii publice digitale, competenţe digitale, digitalizarea sectorului privat românesc şi conectivitatea prin reţelele de mare viteză. Aceste priorităţi stratergice se reflectă în marile proiecte de transformare digitală pe care Guvernul României le are în lucru. Ministerul Digitalizării lucrează la cloud-ul guvernamental, un proiect major care va schimba complet paradigma serviciilor publice din România, prin asigurarea interoprabilităţii şi securităţii datelor românilor. Este timpul ca statul să circule date, nu să îi pună pe români să circule cu hârtii între instituţiile sale. În acelaşi timp, la nivelul Ministerul Afacerilor Interne se pun bazele unui hub de servicii pentru digitalizarea evenimentelor de viaţă, de la obţinerea cazierului juridic până la înmatricularea unui autovehicul”, adaugă liderul PNL.

El mai spune că formarea de competenţe digitale, la toate nivelurile societăţii, este vitală pentru ca serviciile digitale vor fi accesate de cât mai mulţi români.

„La nivelul ministerului Educaţiei se lucrează la proiuecte care să asigure competenţe digitale în sistemul de învăţământ şi în PNRR avem un proiect prin care 100.000 de români, inclusiv seniori şi cetăţeni din comunităţile rurale, vom dobândi abilităţi digitale prin intermediul a peste 1.000 de biblioteci ce vor fi transformate în hub-uri digitale”, mai arată Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, a participat, joi, la conferinţa „România Digitală – România Liberală”.