• Ciucă reaminteşte că sunt în derulare proiecte prin care se diversifică şi se măreşte capacitatea de producere a energiei electrice.
  • El precizează că al doilea aspect este legat de aplicarea legii decarbonării.
  • El spune că cele două aspecte menţionate de Comisia Europeană ţin de legea avertizorului public şi legea decarbonării.

„A fost nevoie de clarificări şi decizii astfel încât să ne asigurăm că cererea de plată numărul 2 din PNRR va fi aprobată”, spune Nicolae Ciucă. El spune că cele două aspecte menţionate de Comisia Europeană ţin de legea avertizorului public şi legea decarbonării.

„Îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din PNRR şi întreprinderea tuturor demersurilor la nivelul Guvernului astfel încât să putem să absorbim absolut toţi banii din acest program. La nivelul ministerelor de linie s-a discutat cu staff-ul tehnic al Comisiei, a fost nevoie de clarificări şi decizii astfel încât să ne asigurăm că cererea de plată numărul 2 va fi aprobată, şi în sensul acesta au fost două aspecte importante, unul legal de legea avertizorilor de integritate – şi s-a impus modificarea unor prevederi din lege, demers demarat săptămâna aceasta, la nivelul Senatului a fost aprobabtă modificarea de lege, urmând ca săptămâna viitoare la nivelul Camerei Deputaţilor să intre în dezbatere şi aprobare şi în felul acesta să închidem acest aspect de clarificare”, anun ţă Nicolae Ciucă.

El precizează că al doilea aspect este legat de aplicarea legii decarbonării.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Astăzi (miercuri – n.r.) vom avea un proiect de OUG prin care la nivelul ministerului Energiei şi în coordonare cu ministerul Proiectelor şi Investiţiilor Europene acoperim şi acest asupect, astfel încât în angajamentul nostru de a asigura îndeplinirea jaloanelor şi a pune în aplicare întreg programul de reforme şi investiţii să asigurăm ajungerea în ţară a fondurilor europene care ne sunt foarte necesare în toate proiectele pe care le avem în derulare. Legat de PNRR, un alt aspect este legat de RePower EU. Astăzi avem în analiză un memorandum în care asigurăm punerea în transparenţă a proiectelor prin care vom urmări ca la nivelul infrastructurii de transport a energiei şi la nivelul producerii energiei şi îndeosebi a energiei verzi vor fi proiecte care vor beneficia de 1,4 miliarde de euro, bani care sunt complementari la programele deja aflate în desfăşurare. Aici doresc să menţionez că cu puţin timp în urmă am aprobat prin Programul de Modernizatre, aproximativ 500 de milioane de euro, bani care vor fi investiţi în infrastructura de transport energetic”, adaugă premierul.

Ciucă reaminteşte că sunt în derulare proiecte prin care se diversifică şi se măreşte capacitatea de producere a energiei electrice.

„Acestea pot avea o finalitate doar dacă reuşim să asliniem şi capacitatea de transport a energiei. Ca atare, există o corelare între ministerul Energiei, Ministerul Fondurilor Europene, ministerul Mediului – pentru că şi prin acesta se desfăşoară proiecte de finanţare a producerii energiei verzi. Este absolut necesar şi cer celor trei miniştri să se coordoneze permanent astfel încât să putem folosi în mod judicios banii din toate aceste surse de finanţare, dar aparte este nevoie să vedem care este impactul şi efectele atât în infrastructura de transport, cât şi în cea de producere a energiei”, încheie Ciucă.