• Nicolae Ciucă a vorbit şi despre măsurile luate de Executiv pentru sprijinirea acestui sector.
  • El afirmă că România are un avantaj logistic major, pe care trebuie să îl maximizeze, orientându-se şi către Nordul Africii, Orientul Mijlociu şi Asia.
  • „Pot sublinia că potenţialul României este în continuare pe o pantă ascendentă. Nu potenţialul, ci activitatea fermierilor e pe o pantă ascendentă şi ea trebuie să continue”, a spus Ciucă.

Realizarea de investiţii publice pentru dezvoltarea infrastructurii de depozitare şi procesare pentru micii producători constituie o direcţie prioritară a României, spune premierul Nicolae Ciucă, la un eveniment despre agribusiness.

„Sunt convins că toţi participanţii la acest eveniment acordă o importanţa deosebită managementului eficient al resurselor din industria alimentară, precum şi necesităţii unei abordări adecvate care să implice o schimbare reală a modului în care producem, transformăm, consumăm şi distribuim produsele alimentare. Doar aşa contribuim la consolidarea securităţii alimentare, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european şi global. Ţara noastră este un stat membru stabil şi bine integrat în cadrul familiei europene! Avem un rol activ şi puternic în stabilirea politicilor agricole, precum şi experienţa unei preşedinţii de succes în domeniul agricol. Vă susţin în demersul de a creşte, împreună, accesul pe piaţa internă şi externă a produselor agroalimentare româneşti, un obiectiv strategic al Programului de Guvernare”, spune Nicolae Ciucă, prezent prin sistemul videoconferinţă la evenimentul Romanian Agri Trade Summit.

El afirmă că România are un avantaj logistic major, pe care trebuie să îl maximizeze, orientându-se şi către Nordul Africii, Orientul Mijlociu şi Asia, destinaţii cu cerere semnificativă în sectorul agribusiness-ului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Realizarea de investiţii publice pentru dezvoltarea infrastructurii de depozitare şi procesare pentru micii producători constituie o direcţie prioritară a României, pentru a pune în evidenţă beneficiile lanţului scurt de aprovizionare şi totodată, asigură Predictibilitatea şi Sustenabilitatea Agribusiness-ului Românesc. Aceste tipuri de investiţii sunt de importanţă critică şi cu rol strategic pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea şi rezilienţa lanţurilor alimentare naţionale. Luând în considerare consecinţele războiului din Ucraina, seceta agrară din anul 2020 şi din anul 2022, şi criza energetică cu care ne confruntăm, Guvernul României a dezvoltat o serie de programe pentru sprijinirea sectorului agricol şi a fermierilor români. Programele de <Trei ori subvenţia>, <Rural Invest> şi <Agro IMM Invest> au oferit credite bancare garantate de stat pentru 1744 de beneficiari, cu garanţii de 1.1 mld lei pentru credite aferente de 1,3 mld lei”, adaugă premierul.

De asemenea, Nicolae Ciucă a vorbit şi despre măsurile luate de Executiv pentru sprijinirea acestui sector.

„Pot sublinia că potenţialul României este în continuare pe o pantă ascendentă. Nu potenţialul, ci activitatea fermierilor e pe o pantă ascendentă şi ea trebuie să continue. Sunt convins că pentru perioada de programare 2023-2027 fondurile europene destinate Politicii Agricole Comune (PAC), care nu sunt deloc puţine – reprezintă 9,78 mld. euro pentru plăţi directe, 5,87 mld. euro pentru dezvoltare rurală, destinate susţinerii industriei alimentare prin investiţii de procesare derulate de IMM-uri şi de întrepinderi mari, vor constitui măsuri prin care venim în sprijinul ferierilor şi industriei alimentare. Fermierii români şi operatorii din agribusiness sunt percepuţi ca un factor extrem de important în dezvoltarea pe termen mediu şi lung a României. Atenţia statului este în mod clar direcţionată către agricultură şi industria alimentară ca fiind garant al securităţii alimentare naţionale, cu rol important al agriculturii româneşti în cadrul Uniunii Europene, la nivel regional şi global”, încheie Ciucă.