• Medicii de familie stau la baza măsurilor luate pentru valul cinci.
  • Ne dorim să scadă cât mai mult presiunea pusă pe medicii ATI, a spus aseară premierul Nicolae Ciucă.
  • În privința introducerii certificatului verde, anul se încheie fără o decizie.

Guvernul se pregătește de valul 5 și pentru asta, apelează la toate resursele umane. Nicolae Ciucă i-a chemat la Guvern pe reprezentanții medicilor de familie. Asta după ce a dat liber la testare rapidă în cabinetele acestora. Propunerea a venit chiar de la medicii de familie. 

Organizația, pe care o conduc, a fost cea care a propus Casei Naționale și ministerului Sănătății, în luna noiembrie, acest serviciu de testare. Practic, foarte multe cabinete de medicină de familie, deja, făceau testarea, de la începutul anului. Propunerea a fost acceptată așa cum am făcut-o, deci, cu plata serviciului,” a spus Raluca Zoițanu, președinte Federația Patronatelor Medicilor de Familie. 

Am făcut apel la dumnealor să continue efortul pe care l-au făcut până acum. Am aflat că 90% dintre medicii de familie sunt vaccinați, ceea ce este un lucru îmbucurător. Prin implicarea lor în extinderea capacității de testare a pacienților constituie măsuri care se impuneau pentru a putea să facem față valului cinci”, a declarat Nicolae Ciucă.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Teoretic, testarea la medicii de familie este posibilă de câteva luni, însă cei mai mulți dintre ei nu aveau suficiente teste. Premierul promite că va asigura resursele necesare. Ministrul Sănătății îți spune cine se poate testa la medicul de familie.

„Nu ne va costa să ne testăm la medicul de familie. Totuși, trebuie să precizăm că această testare nu este pentru oricine. Adică, este pentru oricine are simptome, pentru cine este contact apropiat al unei persoane care a fost confirmat”, a clarificat ministrul sănătății, Alexandru Rafila.