- Nicușor Dan a depus jurământul în calitate de președinte al României.
- Nicușor Dan: Pe termen lung, România are nevoie de o reformă puternică.
- N. Dan: Pe termen scurt, România are problema deficitului și chestiunea asta poate să pune în discuție stabilitatea națională
- Nicușor Dan este al 5-lea președinte al României, după 1989.
- Dan este primul candidat independent care ajunge președinte al României.
- Durata mandatului Președintelui este de cinci ani.
UPDATE 13:30
Nicușor Dan preia oficial mandatul de președinte de la Ilie Bolojan, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Cotroceni.
Advertisment
Nicușor Dan a intrat în Palatul Cotroceni unde a fost întâmpinat de Ilie Bolojan.
UPDATE
Ședința solemnă de depunerea a jurământului s-a încheiat.
Recomandări
UPDATE – Nicușor Dan ține primul discurs în Parlament ca Președinte
Nicușor Dan: „E nevoie de consolidarea relațiilor transatlantice, participarea la NATO și participarea la discuțiile dintre UE și NATO. E nevoie de reducere a dependențelor critice în energie. E nevoie de creșterea treptate a bugetului pentru apărare. A nevoie de crearea Fondului de garantare a investițiilor românești în Republica Moldova. E nevoie să eficientizăm procedurile și serviciile consulare pt românii din diaspora. E nevoie să reușim să predăm sistematic limba română pt. comunitățile de copii din diaspora. România are oameni muncitori, oameni cinstiți, de bun simț, meseriași care au dovedit, oameni de afaceri care au dovedit, profesioniști care au dovedit. Cu toate aceste resurse, nu putem să nu reușim”.
Nicușor Dan: „Avem nevoie să combatem evaziunea fiscală, să reducem cheltuielile statului. Trebuie să simplificăm accesul la fonduri europene și să asigurăm un cadru favorabil investitorilor. Avem nevoie de o extindere a centrelor pentru tratarea dependențelor. E nevoie să stimulăm financiar personalul didactic, să stimulăm gândirea critică. E nevoie să corelăm învățământul cu piața muncii și să prevenim abandonul școlar. E nevoie ca Parchetele să se focalizeze pa marile zone de corupție din societate. E nevoie de reformă la inspecția judiciară și să reducem timpii de soluționare a dosarelor. E nevoie să reflectăm la Legea Curții Constituționale. E nevoie de extinderea activității Gărzii de Mediu și de reformă la Romsilva. E nevoie de program național de acces la cultură și de susținere a culturii contemporane. E nevoie de punerea în valoare a patrimoniului național. E nevoie de simplificarea și eficientizarea sistemului de pensii. E nevoie de dezvoltarea unui sistem de îngrijire paliativă”.
Nicușor Dan: „Vă mulțumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care ați avut-o în ultimele săptămâni. Societatea românească și-a demonstrat ei însăți că este vie. Vă invit să continuați să fiți implicați, pentru a pune presiune pe instituții, pentru a se reforma. Pe termen scurt, România are problema deficitului și chestiunea asta poate să pune în discuție stabilitatea națională. Este în interesul național ca România să aibă un guvern care să aibă majoritate parlamentară. Este în interesul național ca România să transmită piețelor internaționale un mesaj de stabilitate. Cer partidelor politice să acționeze în interesul național, nu este vorba de calcule politice. Pe termen lung, România are nevoie de o reformă puternică. E nevoie de reformă administrativ-teritorială și a sistemului electoral”.
UPDATE
Patriarh Daniel a binecuvântat mandatul de președinte al lui Nicușor Dan.
UPDATE
Nicușor Dan depune rostește jurământul cu mâna pe Bibliei și Constituție. „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
UPDATE
În timpul ceremoniei de depunere a jurământului, în momentul în care președintele Curții Constituționale îi înmâna textul jurământului lui Nicușor Dan, un parlamentar a strigat: „Să vă fie rușine!”. Parlamentarii AUR nu participă la ceremonia de depunere a jurământului al lui Nicușor Dan.
„AUR nu poate gira prin prezență o lovitură împotriva suveranității poporului. Alegerile prezidențiale din 18 mai au fost profund viciate de fraude masive, manipulări instituționale și ingerințe externe fără precedent”, anunță AUR.
Parlamentarii partidelor POT și SOS s-au întors cu spatele în momentul citirii deciziei Curții Constituționale.
UPDATE
Marian Enache, președintele CCR, citește Hotărârea prin care mandatul lui Nicușor Dan este validat. Marian Enache: Astăzi are loc ultimul act al procesului electoral de alegere a președintelui României. Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a hotărât validarea alegerii domnului Nicușor-Daniel Dan în funcția de președinte al României
UPDATE – Ședința solemnă de depunere a jurământului a început
Ședința solemnă de depunere a jurământului a început cu intonarea imnului de stat.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Astăzi, de la ora 12:00, Nicușor Dan va depune jurământul în plenul reunit al Parlamentului, marcând începutul oficial al mandatului său de președinte al României.
După ședința Parlamentului, la ora 13:00, este programată o ceremonie militară la platoul Marinescu din incinta Palatului Cotroceni, urmată, la ora 13:35, de ceremonia oficială de predare-primire a mandatului.
Conform articolului 83, alineatul 1 din Constituția României, mandatul președintelui are o durată de cinci ani și începe odată cu depunerea jurământului.
După preluarea oficială a mandatului, Nicușor Dan trebuie să numească un prim-ministru. Prima sa opțiune pentru funcția de premier este Ilie Bolojan. Dan a declarat că își dorește un premier capabil să formeze o majoritate parlamentară solidă pentru învestirea Guvernului.
La ceremonia depunerii jurământului de către președintele ales Nicușor Dan au fost invitați toți membrii Guvernului României, plenul Curții Constituționale, toți foștii președinți ai țării — Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis — precum și reprezentanții Casei Regale, inclusiv Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu.
Dan spune că va începe de mâine consultările cu partidele politice în vederea formării viitorului Guvern, iar discuțiile ar putea dura „două, trei, patru săptămâni”.
CCR a validat joi rezultatul alegerilor prezidențiale și a respins contestația depusă de liderul AUR, George Simion, prin care cerea anularea alegerilor.
Citește și
- Cel puțin 24 de palestinieni au fost uciși în două atacuri aeriene israeliene, desfășurate în cursul nopții
- Rusia și Ucraina finalizează schimbul de 2000 de prizonieri la scurt timp după un atac aerian în Kiev
- Trump a izbucnit în fața reporterilor: „Nu știu ce naiba i s-a întâmplat lui Putin. Nu-mi place deloc ce face”