• Nikki Haley îl provoacă pe Donald Trump pe teren propriu.
  • Trump l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin „foarte inteligent”.
  • În Conway, oamenii au început să stea la coadă pentru a-l vedea pe Trump.

Cu două săptămâni înainte de alegerile primare republicane din Carolina de Sud, Nikki Haley îl provoacă pe Donald Trump pe teren propriu, în timp ce fostul președinte apelează la cartea sa familiară de atacuri personale în încercarea de a-și anihila ultimul mare rival pentru nominalizare, scrie AP News.

Trump, care și-a îndreptat campania spre statul sudic la câteva zile după o victorie ușoară în Nevada, a înfierbântat o mulțime uriașă de susținători la un miting sâmbătă după-amiază în Conway, lângă Myrtle Beach, prezentând perioada în care a fost la putere, repetând afirmațiile sale false că alegerile din 2020 pe care le-a pierdut au fost fraudate, denigrând o presă pe care o consideră părtinitoare împotriva sa și lansând atacuri la adresa lui Haley, a soțului ei și a președintelui Joe Biden.

În discursul său de la miting, Trump a insultat-o pe Haley folosind porecla sa derizorie pentru ea, „Birdbrain”, și l-a lăudat pe guvernatorul Carolinei de Sud, Henry McMaster, care l-a sprijinit. Trump a susținut că a ales-o pe Haley pentru a fi ambasadorul său la Națiunile Unite în 2017 și pentru a reprezenta America pe scena mondială doar pentru că a fost motivat să îl facă pe McMaster – secundul ei – guvernator al Carolinei de Sud.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Haley a condamnat competiția ca fiind aranjată în favoarea lui Trump, și s-a concentrat în schimb pe Carolina de Sud, dând startul unui turneu de două săptămâni cu autobuzul prin statul în care a fost guvernator între 2011 și 2017.

Luând cuvântul în fața a aproximativ două sute de persoane adunate în fața unei opere istorice din Newberry, Haley l-a descris pe Trump ca fiind o figură haotică și egocentrică, care nu se concentrează asupra poporului american.

Ea a subliniat modul în care acesta și-a exercitat influența asupra Partidului Republican săptămâna trecută, reușind să preseze cu succes parlamentarii republicani de la Washington să respingă un acord bipartizan privind securitatea frontierelor și a făcut presiuni publice asupra președintelui Comitetului Național Republican, Ronna McDaniel, pentru a lua în considerare posibilitatea de a-și părăsi postul.

Haley a reluat întrebările sale cu privire la capacitatea mentală a lui Trump, care a confundat-o în mod repetat cu fosta președintă a Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi. Haley, în vârstă de 52 de ani, a cerut pe tot parcursul campaniei sale ca politicienii să fie supuși unor teste de competență mentală, o modalitate de a contrasta cu Trump, în vârstă de 77 de ani, și Biden, în vârstă de 81 de ani. „De ce trebuie să avem o persoană în vârstă de 80 de ani care să candideze?”, a întrebat ea.

Trump, în remarcile sale și într-o postare pe rețelele de socializare, a criticat ajutorul extern în general și un plan din Congres de a oferi un ajutor de aproape 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel. De asemenea, el și-a repetat laudele la adresa oamenilor puternici străini, numindu-l pe președintele rus Vladimir Putin „foarte inteligent”, descriindu-l pe premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orbán, ca fiind „unul dintre cei mai duri tipi” și spunând că președintele chinez Xi Jinping este inteligent pentru că „controlează 1,4 miliarde de oameni cu o mână de fier”.

La un alt moment al discursului său, el și-a intensificat atacurile pe care le are de ani de zile la adresa alianței militare NATO. Trump a sugerat că, dacă una dintre țările membre ar fi fost atacată de Rusia, dar nu și-a îndeplinit obiectivele de cheltuieli militare în cadrul alianței, nu numai că America nu ar proteja acel aliat militar, dar Trump ar încuraja Rusia „să facă ce naiba vrea”.

Trump are din ce în ce mai mulți susținători

În Conway, oamenii au început să stea la coadă pentru a-l vedea pe Trump cu câteva ore înainte ca ușile să se deschidă la arena unde urma să urce pe scenă. Organizatorii au montat ecrane exterioare pentru ca o mulțime de oameni să îl urmărească.

„Suntem aici pentru a-l susține pe Trump, pentru a ne îmbunătăți economia, pentru a închide granița, pentru mai multe locuri de muncă pentru oamenii noștri”, a declarat Carter, pastor și veteran militar care conduce un minister de recuperare a dependenței.

Citește și