• Xavier Bertrand, președintele regiunii Hauts-de-France, cere autorităților locale și statului să „vină la discuții înainte de sfârșitul anului”.
  • În acest moment, fermierii din Pas-de-Calais demonstrează și blochează traficul în ambele sensuri pe șoseaua care intră în Calais.
  • În acest weekend, Crucea Roșie a fost în prima linie pentru a ajuta victimele inundațiilor din departament.

Ploile au reînceput în Nordul Frantei, care se afla sub ape, după o acalmie de 48 de ore, amenințând cu o creștere necontrolata a nivelului râurilor. 388 de școli din 279 de localități rămân închise, iar salvatorii încearcă să pună populația la adăpost. Alte 7.200 de persoane au fost supuse restricțiilor privind utilizarea apei aseară, 700 de locuințe sunt în continuare fără electricitate.

Xavier Bertrand, președintele regiunii Hauts-de-France, cere autorităților locale și statului să „vină la discuții înainte de sfârșitul anului”. „Fie că este vorba de intermunicipii, municipii, departament, regiune, stăm în jurul mesei cu reprezentanții Statului, vom căuta finanțare europeană, dar nu așteptăm un secol până să facem studiile și lucrările”, afirmă acesta din urmă.

Élisabeth Borne, așteptată săptămâna aceasta la Dunkerque

Xavier Bertrand a anunțat că prim-ministra trebuie să meargă în regiune săptămâna aceasta, la Dunkerque. „Este imperativ să vină și ea în Pas-de-Calais pentru a-l putea vedea, pentru că imaginile nu sunt suficiente”, mărturisește președintele regiunii Hauts-de-France, invitat la France Bleu Nord.
„Trebuie să înțeleagă că avem nevoie de măsuri excepționale: că declararea stării de dezastru natural este necesara imediat, pentru a putea declanșa apoi despăgubiri”, spune el.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI
,,PLASTICUL VIU” TE SCAPĂ DE POLUARE
TINERIII VOR VOT OBLIGATORIU
MERGI LA CELE MAI SCUMPE RESTAURANTE DIN UE

Furia fermierilor care manifestă la Calais

În acest moment, fermierii din Pas-de-Calais demonstrează și blochează traficul în ambele sensuri pe șoseaua care intră în Calais. Aceștia cer lucrări pentru ca inundațiile din ultimele zile să nu se mai repete
„Cererem sprijin de la Stat (…) Statul trebuie să realizeze că dacă vrem să continuăm să trăim și să muncim, trebuie să existe o schimbare”, explică un crescător de vite, la BFMTV. Fermierii cer 25 de milioane de euro pentru reamenajarea infrastructurii existente.

Crucea Roșie, în prima linie pentru a ajuta victimele inundațiilor

În acest weekend, Crucea Roșie a fost în prima linie pentru a ajuta victimele inundațiilor din departament. „Oamenii vin spontan să ne aducă pungi cu donații”, spune Franck Brulin, președintele Crucii Roșii Saint-Omer. În două zile, au fost strânse peste trei tone de îmbrăcăminte.
Săptămâna aceasta, Crucea Roșie va oferi și toate facilitățile de care unii locatari nu mai beneficiază: internet, spălătorie. Se va înființa o unitate psihologică.

Potrivit lui Patrick Marlière, meteorolog, invitat la BFM Lille în această dimineață, este greu de spus „unde s-ar putea revărsa” astăzi apele. Pe de altă parte, conform imaginilor radar meteo, se pare că este „mai degrabă Canche care este vizată astăzi și mâine”. Va fi apoi o pauză pentru ziua de miercuri înainte de revenirea averselor „cel puțin până în weekendul următor” în departament.

În următoarele ore ar putea avea loc noi inundații

Noi inundații ar putea avea loc în următoarele ore, potrivit Patrick Marlière, meteorolog, invitat al BFM Lille în această dimineață. Departamentul încă se așteaptă la „ploi intense” în zilele următoare.
Cu aceste acumulări, „am putea avea un nou val de inundații, poate mai puțin marcate decât precedentele, așteptate pentru miercuri sau joi”.

Toate acestea însoțite de „vânt puternic și coeficient de maree în creștere”. „Toate condițiile nefavorabile sunt reunite, astfel încât mai există probleme la malul mării”, rezumă meteorologul.

În Merville din Nord, la granița Pas-de-Calais, vehiculele nu mai pot circula, cu excepția mașinii de pompieri.

Restricții privind utilizarea apei și întreruperile de curent

Ieri seară, prefectura a făcut bilanțul serviciilor afectate de inundații. Restricțiile privind utilizarea apei ating în continuare multe gospodării, în principal în sectoarele Samer și Doudeauville.
„Situația ar trebui să dureze până la jumătatea săptămânii”, a anuntat prefectura Pas-de-Calais.
700 de case sunt încă fără electricitate. În Calais, această întrerupere poate fi explicată în special după inundarea unei stații de distribuție.

6.000 de clienți sunt încă afectați la nivel de rețea mobilă, 2.800 de clienți sunt afectați de fibră, linie fixă și releu ADSL.

Citește și