• Ordinul a autorizat polițiștii de frontieră să îndepărteze imediat migranții, inclusiv persoanele care solicită azil, trecând peste drepturile lor normale.
  • Administrația Biden a anunțat în ianuarie că pune capăt urgențelor naționale declarate legate de coronavirus.
  • Începând de vineri la miezul nopții, migranților li se va permite să ceară din nou refugiu atunci când se vor apropia de porturile oficiale de intrare la graniță.

Serviciul vamal și de protecție a frontierelor din SUA (CBP) a reținut în ultimele zile până la 28.000 de migranți în facilitățile sale, cu mult peste capacitatea declarată și în ceea ce pare a fi un record la frontiera dintre SUA și Mexic, au declarat pentru Reuters doi oficiali federali care au solicitat anonimatul și sindicatul polițiștilor de frontieră, scrie The Guardian.

Donald Trump a pus în aplicare regula de sănătate publică de la titlul 42 în 2020, odată cu pandemia, dar aceasta a fost continuată și chiar extinsă de Joe Biden, în pofida promisiunilor din campanie privind un sistem mai corect și mai uman la frontieră. Politica s-a confruntat cu bătălii în instanță și cu critici.

Ordinul a autorizat polițiștii de frontieră să îndepărteze imediat migranții, inclusiv persoanele care solicită azil, trecând peste drepturile lor normale. Administrația Biden a anunțat în ianuarie că pune capăt urgențelor naționale declarate legate de coronavirus, ceea ce înseamnă că nu mai folosește titlul 42 pentru a face față imigrației.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Începând de vineri la miezul nopții, migranților li se va permite să ceară din nou refugiu atunci când se vor apropia de porturile oficiale de intrare la graniță – dar administrația Biden intenționează să accelereze interviurile inițiale ale agenților pentru a decide cine are un caz care să fie dus în instanță, ceea ce i-a determinat pe avocații imigranților să se plângă că un proces grăbit va fi nedrept.

Noua regulă presupune că majoritatea imigranților nu sunt eligibili pentru azil dacă au trecut prin alte națiuni fără a căuta mai întâi protecție în altă parte sau dacă nu au folosit căile legale de intrare în SUA, pe care Biden le-a extins.

Apărătorii imigranților, reprezentați de Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU), au depus joi, cu câteva minute înainte ca noile reglementări să intre în vigoare, o contestație legală împotriva acestora. Grupurile au declarat că regulamentul lui Biden restrânge dramatic disponibilitatea azilului în Statele Unite” și reflectă politici similare din epoca Trump, blocate în instanță.

Haos la frontiera dintre SUA și Mexic

Cele mai aglomerate centre de detenție la frontiera dintre SUA și Mexic se află în Rio Grande Valley și El Paso din Texas și în două zone din Arizona, potrivit președintelui sindicatului polițiștilor de frontieră, Brandon Judd. Săptămâna aceasta, numărul persoanelor prinse trecând ilegal a depășit 10.000 pe zi. Din cauza volumului mare de sosiri, agenții au început miercuri să elibereze unii migranți fără o notificare de a se prezenta la tribunalul pentru imigranți, unde pot depune o cerere de azil, spunându-le să se prezinte mai târziu la un birou de imigrare, a adăugat Judd.

Joi seară, un judecător federal din Florida a blocat astfel de eliberări, afirmând că acestea sunt similare cu o politică interzisă anterior, în martie, din cauza nerespectării procedurilor de reglementare adecvate. CBP nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Există temeri legate de un nou haos, confuzie și mizerie pentru migranții de la frontiera dintre SUA și Mexic, aflați la mila unor politici complexe – pe hârtie sau în diferitele moduri în care sunt puse în aplicare pe teren. La începutul acestei săptămâni, Mayorkas a declarat că noile norme ar însemna consecințe mai dure pentru migranții care traversează ilegal, care ar putea fi expulzați și li s-ar putea interzice accesul în SUA timp de cinci ani dacă nu se califică pentru azil.

Citește și