- În încercarea de a atrage mai mulți tineri spre o carieră militară, noilor recruți din armata japoneză li se va permite să aibă părul mai lung.
- Cererea de a spori recrutarea vine în timp ce Japonia se confruntă cu dezvoltarea rapidă a armatei chineze și cu programele nucleare ale Coreei de Nord.
- Anul trecut s-a raportat că Ministerul Apărării al țării ia în considerare și demersuri pentru a permite persoanelor cu tatuaje să se alăture JSDF.
Anunțul vine în timp ce Japonia se luptă cu o penurie de soldați în fața preocupărilor tot mai mari cu privire la China și Coreea de Nord, scrie CNN. Doar părul scurt a fost permis pentru recruții de ambele sexe. Dar din aprilie, regulile vor fi mai lejere pentru a permite militarilor să aibă părul mai lung. Conform noilor reguli, militarii de sex masculin vor avea voie să aibă partea din spate și cele laterale scurte, cu păr mai lung în partea de mijloc.
Personalul de sex feminin va avea voie să aibă părul mai lung, dar să nu fie mai lung de umeri și să nu împiedice purtarea căștii. Potrivit agenției de presă Kyodo, vestea despre regula relaxată a fost raportată pentru prima dată în ianuarie, în timpul unei reuniuni a grupului de experți, însărcinată cu creșterea numărului de militari pentru Forțele de Autoapărare ale Japoniei (JSDF).
Rolul armatei japoneze de la al Doilea Război Mondial a fost exclusiv defensiv, în conformitate cu constituția pacifistă a țării. Cererea de a spori recrutarea vine în timp ce Japonia se confruntă cu dezvoltarea rapidă a armatei chineze și cu programele nucleare și rachetele în expansiune ale Coreei de Nord. Anul trecut, Japonia a anunțat că își va crește substanțial cheltuielile pentru apărare în următorii cinci ani, dar JSDF s-a chinuit să atingă obiectivele de recrutare, oficialii spunând că armata operează cu 10% sub capacitatea.
Japan Times a raportat că, pe lângă scăderea ratei natalității și creșterea populației în vârstă, moralul scăzut din cauza salariilor slabe și acuzațiile de hărțuire sexuală au împiedicat, de asemenea, recrutarea. Anul trecut s-a raportat că Ministerul Apărării al țării ia în considerare și demersuri pentru a permite persoanelor cu tatuaje să se alăture JSDF.
Tatuajele au fost mult timp tabu în Japonia, unde sunt asociate cu bandele criminale organizate yakuza. Oficialii au recunoscut că multe persoane care au tatuaje nu sunt gangsteri, iar interdicția împiedica recrutarea.
Citește și