• Norvegia a detectat cesiu radioactiv la Svanhovd și Viksjoefjell, lângă granița cu Rusia.
  • Rusia testează o rachetă cu propulsie nucleară, botezată de experți americani „Cernobîlul zburător”.
  • Au existat în trecut mai multe alerte ale Norvegiei după ce Rusia a testat racheta nucleară.

La o zi după ce Norvegia a transmis că a detectat o creștere bruscă a nivelului de cesiu radioactiv (Cs-137) la granița cu Rusia, Moscova a transmis în cursul zilei de miercuri, prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, că instituțiile ruse nu au lansat alerte în legătură cu nivelurile ridicate de radiații în atmosferă, fără să dea mai multe detalii.

Și în trecut au existat astfel de alerte ale Norvegiei, după ce Rusia a testat racheta cu propulsie nucleară, Burevestnik, mândria lui Vladimir Putin.

„Într-adevăr, autoritatea norvegiană pentru radiații și siguranță nucleară a descoperit un nivel de CSI-137 peste limitele normale, dar nu este, să spunem așa, la o valoare care ar pune în pericol sănătatea sau viața oamenilor. 

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

Acest lucru s-a întâmplat și la începutul lunii septembrie în cele două localități de graniță, în Svanhovd și Viksjøfjell. Și s-a întâmplat și acum la jumătatea lunii septembrie. Această rachetă Burevestnik este o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, dar și poate transporta 10 focoase nucleare, fiecare având peste 50 de kilotone, adică fiecare este de trei ori mai mare decât bomba de la Hiroshima. Această rachetă este mândria lui Putin, deoarece ea zboară la o înălțime foarte mică și se spune, sau cel puțin așa spune propaganda rusă, că este nedetectabilă. 

Însă am văzut cercetări pe marginea acestei rachete. Unii experți americani au botezat-o Cernobîlul zburător, deoarece de fiecare dată când s-a făcut un test cu racheta, el a eșuat, a avut loc și o explozie în zona arctică a Rusiei, atunci câțiva oameni de știință ruși și-au pierdut viața.

Este o rachetă care are un reactor nuclear. Pe lângă focoasele nucleare are și un reactor nuclear care o propulsează, lucru destul de periculos, ținând cont că în comparație cu reactoarele nucleare de pe vase, de pe submarine sau portavioane, unde există controlul lor și poți interveni în caz de eroare, odată ce ai lansat această rachetă, nu mai există niciun control și din această cauză ar fi primit această poreclă de Cernobîlul zburător”, a declarat Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, pentru Aleph News.

Citește și