• Pe malul unei insule de pe coasta norvegiană a Mării Nordului, inginerii construiesc un cimitir pentru gazele cu efect de seră nedorite.
  • Viitorul terminal urmează să pompeze tone de dioxid de carbon lichefiat, capturat din coșurile de fum ale fabricilor din Europa, în cavități aflate la mare adâncime sub fundul mării.
  • Proiectul din municipalitatea vestică Oygarden urmărește să împiedice intrarea gazului în atmosferă și să contribuie la încălzirea globală.

Norvegienii par deciși să rezolve odată pentru totdeauna problema dioxidului de carbon. Pentru asta, au luat decizia de a construi un uriaș depozit subteran în care vor pompa dioxidul de carbon lichefiat care rezultă în urma activităților industriale din Europa, potrivit TV5 MONDE.

Asta se întâmplă pe insula Oygarden, iar depozitul se adresează nu doar companiilor din Norvegia, ci și tuturor companiilor interesate să reducă astfel nivelul de poluare. Utilizarea CSC pentru a reduce poluarea cu carbon nu este o idee nouă, dar, în ciuda subvențiilor generoase, tehnologia nu a luat niciodată avânt, în principal din cauza costurilor ridicate.

Norvegienii au încheiat deja contracte cu Olanda, Germania și Belgia pentru a construi conducte care să direcționeze dioxidul de carbon lichefiat către ei. Apoi, îl vor pompa la 2.600 de metri sub nivelul mării, estimând ei că să ajungă la circa 6 milioane de tone pe an.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

O „soluție neadecvată” 

Având în vedere că numai UE emite vreo 3,7 miliarde de tone anual, inițiativa norvegienilor nu pare decât o picătură într-un ocean. Dar asta e doar începutul.

Faimoasa organizație Greenpeace deja s-a opus deschis proiectului și susține că, de fapt, astfel de acțiuni nu fac decât să încurajeze folosirea combustibililor fosili.

Criticii avertizează că stocarea și captare carbonului ar putea prelungi extracția combustibililor fosili. De asemeea, ei spun că în loc să investească peste 1,7 miliarde euro în cimitire, mai bine i-ar fi investit în dezvoltarea tehnologiilor eco.

,,Acești bani ar trebui, în schimb, să fie cheltuiți pentru a dezvolta (o) soluție adecvată despre care știm că (funcționează) și care ar putea reduce facturile de electricitate pentru oamenii obișnuiți, cum ar fi izolarea locuințelor sau panourile solare” , spune un ecologist.