• Cu o zi înainte de operațiune, ministerul a declarat că un protestatar a fost ucis și trei ofițeri de poliție au fost răniți.
  • Tensiunile dintre guvern și locuitorii Pamiri din regiunea estică nominal autonomă au fost înăbușite încă de la războiul civil de cinci ani care a avut loc în Tadjikistan.
  • Regiunea a cunoscut numeroase proteste violente și ciocniri cu forțele de securitate de la încheierea războiului civil în 1997.

Opt protestatari și un polițist au fost uciși în timpul ciocnirilor care au avut loc după ce Tadjikistanul a lansat o operațiune antiteroristă în regiunea autonomă instabilă Gorno-Badakhshan (GBAO), care se învecinează cu Afganistanul și China, au declarat autoritățile tadjice la 18 mai.

Operațiunea a fost lansată după ce guvernul a declarat că face eforturi pentru a reprima protestele din regiunea agitată. Acestea au fost provocate de furia față de lipsa unei anchete privind moartea în 2021 a unui activist și a unui suspect de răpire care a fost luat în custodia poliției în noiembrie anul trecut.

Detaliind informații despre victime, Ministerul de Interne a declarat că, în timp ce un ofițer de securitate a fost ucis și 12 soldați au fost grav răniți într-o confruntare antiteroristă cu militanți înarmați, inclusiv cocktailuri Molotov, alte opt persoane au fost ucise și 11 rănite. Peste 70 de membri activi ai unui grup terorist au fost arestați, a adăugat acesta. Eurasianet a relatat că, în timp ce oficialii au insistat că au fost uciși doar bărbați înarmați, discuțiile de pe rețelele de socializare au descris cel puțin o parte dintre morți ca fiind civili.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În ultimele zile, demonstranții au ieșit în stradă pentru a cere guvernatorului regional și primarului să demisioneze. Aceștia au fost acuzați de protestatari de inacțiune în legătură cu moartea activistului. Ministerul a declarat că situația din regiune este acum stabilă. Conexiunile la internet din întreaga regiune păreau să fi fost întrerupte de autorități, în timp ce operațiunea forțelor de securitate era în desfășurare.

Ministerul de Interne a vorbit despre grupuri criminale care au blocat o autostradă care leagă districtul Rushon de capitala regională, Khorugh. Acestea au fost descrise ca având ciocniri cu ofițerii de aplicare a legii pentru a doua zi, în timp ce se încerca eliberarea drumului.