• Transportul de tancuri a fost principala sursă de fricțiune între țările occidentale și Ucraina.
  • Vinerea aceasta, la Ramstein, se va decide dacă tancurile Leopard vor fi în cele din urmă trimise.
  • Guvernul american s-a alăturat celor nouă țări NATO, dar a fost surprinzătoare lipsa tancurilor M1 Abrams, care fuseseră solicitate în mod expres de Ucraina.

O declarație comună semnată joi de miniștrii apărării din Estonia, Marea Britanie, Polonia, Letonia și Lituania și de reprezentanții Danemarcei, Cehiei, Olandei și Slovaciei a confirmat creșterea ajutorului militar acordat Ucrainei, anunțată de câteva săptămâni. Acest pachet comun urmează anunțului Statelor Unite de a trimite un ajutor în valoare de 2,3 miliarde de euro, care evidențiază absența tancurilor M1 Abrams, așa cum a cerut guvernul ucrainean. Transportul de tancuri a fost principala sursă de fricțiune între țările occidentale și Ucraina. Vinerea aceasta, la Ramstein, se va decide dacă tancurile Leopard vor fi în cele din urmă trimise.

Potrivit guvernului britanic, acest nou transport comun „reafirmă determinarea și hotărârea continuă de a sprijini Ucraina” și recunoaște că echiparea Ucrainei pentru a alunga Rusia de pe teritoriul său este la fel de importantă ca și echiparea acesteia pentru a apăra ceea ce are deja”. Declarația recunoaște, de asemenea, importanța transportului de tancuri, despre care Ucraina speră că va fi aprobat vinerea aceasta cu acordul Germaniei, lucru care este discutat la baza americană din Ramstein, Germania.

Noul nivel de putere de luptă necesar este atins doar prin combinații de escadroane de tancuri de luptă principale, sub apărarea antiaeriană și antirachetă, care operează alături de grupuri de artilerie divizionară, și focuri de precizie mai profunde care permit țintirea nodurilor de comandă și logistice rusești din teritoriile ocupate”, se arată în comunicat.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina de la Ramstein, din care fac parte până la 40 de aliați occidentali ai Kievului, a fost precedată de apelul Kievului ca aliații săi să întărească considerabil” livrările de arme, inclusiv tancurile Leopard de fabricație germană, exprimat joi într-o declarație a ministrului ucrainean al apărării Oleksii Reznikov și a ministrului ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

Declarația a lăudat în mod explicit decizia Marii Britanii de a transfera o escadrilă de vehicule blindate Chanllenger 2, dar a avertizat că acest lucru nu este suficient” în fața avantajului cantitativ substanțial al Rusiei în materie de trupe, armament și echipamente”. Kievul a făcut apel la statele care au blindate Leopard 2 să se alăture acestor livrări, enumerând, printre altele, Canada, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Norvegia, Polonia, Spania, Suedia și Turcia.

SUA majorează ajutorul, dar fără tancuri

Guvernul american s-a alăturat celor nouă țări NATO, dar a fost surprinzătoare lipsa tancurilor M1 Abrams, care fuseseră solicitate în mod expres de Ucraina. Noul pachet include 90 de transportoare blindate pentru trupe Stryker și 59 de vehicule de luptă Bradley, potrivit Bloomberg.

Pachetul include milioane de muniții, zeci de mii de cartușe de artilerie și echipamente de vedere pe timp de noapte, potrivit Pentagonului, care a trimis arme în Ucraina de treizeci de ori de la începutul războiului. De asemenea, sunt de remarcat fondurile de 115 milioane de euro pentru a sprijini infrastructura energetică a Ucrainei și angajamentul președintelui ucrainean de a recuceri peninsula Crimeea.

Administrația Biden a decis să nu trimită deocamdată tancuri în Ucraina, argumentând că nu are sens”, deoarece Abrams-urile americane au costuri ridicate de întreținere și combustibil, relatează The Hill.