• Noua Zeelandă intenționează să interzică cursele de ogari în următoarele 20 de luni din cauza unei rate ridicate a rănilor și preocupărilor legate de bunăstarea animalelor.
  • În 2021, 232 de ogari au murit și 900 au fost răniți, iar în ultimii ani au fost înregistrate peste 2.500 de răniri și aproape 30 de decese.
  • Guvernul va adopta legi pentru prevenirea abuzurilor și relocarea celor 2.900 de câini rămași, decizia fiind salutată de grupurile pentru drepturile animalelor.

Noua Zeelandă a anunțat că intenționează să interzică cursele de ogari, citând o rată „inacceptabil de ridicată” a rănilor, scrie BBC.

Acest sport este criticat de mult timp în această țară, unii crescători fiind acuzați că maltratează sau dopează animalele. Guvernul intenționează să desființeze industria în următoarele 20 de luni, pentru a acorda timp pentru relocarea câinilor de curse și pentru ca oamenii din industrie să treacă la alte locuri de muncă.

În afară de Noua Zeelandă, cursele comerciale de ogari sunt permise în Australia, Irlanda, Regatul Unit și SUA.

Recomandări

POLONIA SPRIJINĂ UCRAINA
META PICĂ
PREZIDENȚIALELE RĂMÂN ANULATE
STARE DE URGENȚĂ ÎN MOLDOVA
CHINA SCHIMBĂ TACTICA
NOI LEGI ÎN IRAN

„În ciuda progreselor semnificative făcute de industria curselor de ogari în ultimii ani, procentul de câini răniți rămâne persistent ridicat și a venit momentul să luăm o decizie în interesul animalelor”, a declarat marți ministrul curselor Winston Peters într-o declarație.

„Aceasta nu este o decizie care este luată cu ușurință, dar este determinată în cele din urmă de protejarea bunăstării câinilor de curse”, a spus el.

Guvernul a prezentat marți un proiect de lege privind prevenirea uciderii inutile a câinilor de curse, care „va fi adoptat în regim de urgență”, a declarat Peters, care este și viceprim-ministru al Noii Zeelande.

Alte acte legislative vor fi depuse pentru a permite încetarea curselor de ogari, a spus el.
În ultimul deceniu au fost efectuate trei revizuiri ale industriei curselor de ogari, toate recomandând schimbări semnificative.

În 2021, 232 de ogari de curse au murit și 900 au suferit răni, conform rapoartelor mass-media locale. Industria a fost pusă „în gardă” de către guvern în luna septembrie a aceluiași an, însă decesele și rănile au continuat. Grupul pentru drepturile animalelor Safe a înregistrat mai mult de 2.500 de răniri și aproape 30 de decese în cei doi ani și jumătate care au urmat.

În prezent, o sarcină esențială este aceea de a relocaliza cei aproximativ 2 900 de ogarii de curse care au rămas în țară. Grupurile pentru drepturile animalelor, care au luptat mult timp pentru închiderea industriei, au salutat anunțul de marți, Safe numindu-l „o victorie monumentală pentru drepturile animalelor”.

Citește și