• Noua Zeelandă a adoptat legea care interzice vânzările de țigări pentru tinerii născuți după 2008.
  • Se crede că ţara este prima care implementează o vârstă legală de fumat care creşte anual.
  • Legile au trecut de lectura finală şi vor intra în vigoare în 2023.

Noua Zeelandă a introdus o creştere constantă a vârstei de fumat pentru ca cei cu vârsta de până la 14 ani să nu mai poată cumpăra ţigări în mod legal, în cadrul primei legislaţii din lume care interzice fumatul pentru generaţia următoare.

Ministrul asociat al Sănătăţii, Ayesha Verrall, a declarat marţi, cu ocazia adoptării legii, că: „Mii de oameni vor trăi o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă, iar sistemul de sănătate va avea o situaţie mai bună cu 5 miliarde de dolari, pentru că nu va mai fi nevoie să trateze bolile cauzate de fumat, cum ar fi numeroase tipuri de cancer, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, amputări” .

Se crede că Noua Zeelandă va fi prima ţară din lume care va pune în aplicare creşterea anuală a vârstei de fumat, asigurându-se că tutunul nu poate fi vândut persoanelor născute la 1 ianuarie 2009 sau după această dată.

Recomandări

BIDEN S-A ÎNTÂLNIT CU NAVALNIA
INFLATIA DIN ROMANIA
IOHANNIS CANDIDEAZĂ LA ȘEFIA NATO
WELCOME TO THE MOON
NOI SANCȚIUNI PENTRU PUTIN
UE ADOPTĂ AL 13-LEA PACHET DE SANCȚIUNI ÎMPOTRIVA RUSIEI

Aceasta va fi însoţită de o serie de alte măsuri pentru a face fumatul mai puţin accesibil, inclusiv reducerea drastică a cantităţii legale de nicotină din produsele din tutun şi obligarea vânzării acestora doar prin magazine specializate în tutun, mai degrabă decât prin magazinele de cartier şi supermarketuri, potrivit The Guardian.

De asemenea, ţara a crescut finanţarea pentru servicii şi campanii de sănătate şi a lansat servicii de renunţare la fumat special pentru comunităţile Māori şi din Pacific.

Legile vor intra în vigoare în 2023

Numărul magazinelor care au voie să vândă ţigări în mod legal va fi redus la o zecime din nivelul actual, de la 6.000 la doar 600 la nivel naţional. Legile au trecut de lectura finală marţi seara şi vor intra în vigoare în 2023, în timp ce Noua Zeelandă încearcă să îşi atingă obiectivul de a face ţara ,,fără fum de tutun” până în 2025.

În timp ce introducea legea pentru prima lectură în iulie, Verrall a declarat: „Timp de zeci de ani am permis companiilor de tutun să îşi menţină cota de piaţă făcând ca produsul lor mortal să creeze din ce în ce mai multă dependenţă. Este dezgustător şi bizar. În această ţară avem mai multe reglementări privind siguranţa vânzării unui sandviş decât a unei ţigări”.

Fără fum de ţigară până în 2025 

Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze, aşa că vom transforma în infracţiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun către noile cohorte de tineri. Persoanele cu vârsta de 14 ani la data intrării în vigoare a legii nu vor putea niciodată să cumpere tutun în mod legal. Ratele de fumat sunt în scădere drastică” , a adăugat ea. „Obiectivul nostru de a fi fără fum de ţigară până în 2025 este la îndemână” .

Cu toate acestea, noile legi nu vor restricţiona vânzările de produse de vapat. Datele indică faptul că cel puţin unii neozeelandezi şi-au schimbat obiceiul de nicotină de la ţigări la dispozitive de vapat.

Datele publicate în noiembrie au arătat că numărul persoanelor care fumează zilnic a scăzut la 8%, faţă de 9.4% anul trecut, marcând cea mai scăzută rată de la începutul înregistrărilor.

Cu toate acestea, creşterea numărului de utilizatori zilnici de dispozitive de vapat a fost mai mare decât scăderea numărului de fumători zilnici: 8.3% dintre adulţi acum zilnic produse de vapat, în creştere de la 6.2% în ultimul an.