Noua Zeelandă leagă moartea unui bărbat de 26 de ani de vaccinul Pfizer COVID-19

pfizer Sursa Foto: HEPTA
  • Persoana a suferit de miocardită la două săptămâni după prima doză a vaccinului.
  • În august, o altă femeie a murit în Noua Zeelandă după administrarea ambelor doze de vaccin anti-COVID.
  • Bărbatul nu a fost la medic și nu a cerut consult medical de specialitate.

Luni, autoritățile neozeelandeze au transmis că au stabilit o legătură între decesul unui bărbat în vârstă de 26 de ani și vaccinul COVID-19 de la Pfizer, după ce persoana a suferit de miocardită, o inflamație rară a mușchiului cardiac, după administrarea primei doze, conform Reuters.

Acesta este cel de-al doilea deces din Noua Zeelandă legat de un efect secundar cunoscut, dar rar, al vaccinului, după ce, în august, autoritățile sanitare au raportat că o femeie a murit după administrarea dozelor. „Cu informațiile disponibile în prezent, consiliul a considerat că miocardita s-a datorat probabil vaccinării la această persoană”, a declarat un comitet independent de monitorizare a siguranței vaccinului COVID-19.

Bărbatul, care a murit la două săptămâni de la prima sa doză, nu solicitase consult medical sau tratament pentru simptomele sale. Miocardita este o inflamație a mușchiului cardiac care poate limita capacitatea organului de a pompa sângele și poate provoca modificări ale ritmului bătăilor inimii.

Un purtător de cuvânt al companiei Pfizer a spus că firma a fost la curent cu raportul privind decesul din Noua Zeelandă, că monitorizează toate rapoartele privind posibilele reacții adverse și că a continuat să creadă că profilul beneficiu-risc pentru vaccinul său este pozitiv.

Comisia de siguranță a vaccinurilor din Noua Zeelandă a declarat că alte două persoane, inclusiv un copil de 13 ani, au murit cu o posibilă miocardită după ce au fost vaccinate. Este nevoie de mai multe detalii înainte de a lega moartea copilului de vaccin, în timp ce moartea unui bărbat de 60 de ani este puțin probabil să aibă legătură cu vaccinul, a declarat aceasta. În ciuda efectelor secundare rare, comisia pentru siguranța vaccinurilor a declarat că beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile.