• Emisiile de metan din Australia sunt extrem de puțin raportate.
  • Morrisons testează o dietă cu alge marine pentru vaci, care reduce gazele de seră.
  • Conform propunerii, fermierii vor trebui să plătească pentru emisiile de gaz începând cu anul 2025.

Noua Zeelandă a dezvăluit un plan de taxare a eructațiilor de ovine și bovine, în încercarea de a combate una dintre cele mai mari surse de gaze cu efect de seră din țară, informează BBC.

Astfel, aceasta ar fi prima națiune care ar taxa fermierii pentru emisiile de metan provenite de la animalele pe care le cresc.

În Noua Zeelandă locuiesc puțin peste cinci milioane de oameni, alături de aproximativ 10 milioane de bovine și 26 de milioane de ovine. Aproape jumătate din emisiile totale de gaze cu efect de seră ale țării provin din agricultură, în special metanul.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Cu toate acestea, emisiile agricole nu au fost incluse până acum în sistemul de comercializare a emisiilor din Noua Zeelandă, ceea ce a fost criticat de cei care au cerut guvernului să facă mai mult pentru a opri încălzirea globală.

„Nu există nicio îndoială că trebuie să reducem cantitatea de metan pe care o introducem în atmosferă, iar un sistem eficient de stabilire a prețului emisiilor pentru agricultură va juca un rol esențial în modul în care vom realiza acest lucru”, a declarat ministrul neozeelandez pentru schimbări climatice, James Shaw.

Planul include, de asemenea, stimulente pentru fermierii care reduc emisiile prin aditivi pentru hrana animalelor, în timp ce plantarea de copaci în ferme ar putea fi folosită pentru a compensa emisiile.

„Lucrăm de ani de zile cu guvernul și cu alte organizații în acest sens pentru a obține o abordare care să nu închidă agricultura din Noua Zeelandă, așa că am semnat multe lucruri de care suntem mulțumiți.”, a declarat Andrew Hoggard, fermier și președintele național al Federației Fermierilor din Noua Zeelandă.

„Mai sunt încă multe lucruri de pus la punct, cum ar fi cine implementează efectiv planul, așa că mai sunt lucruri de rezolvat cu guvernul”, a specificat Andrew Hoggard.

Metanul, al doilea cel mai răspândit gaz cu efect de seră

Banii obținuți din acest plan vor fi investiți în cercetare, dezvoltare și servicii de consiliere pentru fermieri, a declarat Ministerul Mediului din țară.

Luna trecută, ministrul de finanțe al Noii Zeelande s-a angajat să aloce 2,9 miliarde de dolari neo-zeelandezi (1,5 miliarde de lire sterline; 1,9 miliarde de dolari) pentru inițiative de combatere a schimbărilor climatice, care ar urma să fie finanțate printr-un sistem de comercializare a certificatelor de emisii care să taxeze poluatorii.

Între timp, investitorii care gestionează active în valoare de 14 miliarde de dolari au cerut Organizației Națiunilor Unite să creeze un plan global pentru a face sectorul agricol sustenabil.

Într-o scrisoare adresată directorului general al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură – care a fost raportată pentru prima dată de agenția de știri Reuters – FAIRR Initiative a declarat că agenția este cea mai bine plasată pentru a prelua conducerea creării unei foi de parcurs în vederea reducerii uneia dintre cele mai mari surse de emisii dăunătoare pentru climă.

Metanul este al doilea cel mai răspândit gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon (CO2).

Este unul dintre cele mai puternice și este responsabil pentru o treime din încălzirea actuală cauzată de activitățile umane. Moleculele individuale de metan au un efect mai puternic de încălzire a atmosferei decât moleculele individuale de CO2.

În cadrul conferinței de mediu COP26 de anul trecut de la Glasgow, SUA și UE au convenit să reducă emisiile de metan cu 30% până în 2030. Peste 100 de țări, inclusiv Noua Zeelandă, au semnat, de asemenea, această inițiativă.

Ceea ce îi îngrijorează pe oamenii de știință este faptul că metanul are mușchi adevărați atunci când vine vorba de încălzirea planetei. Pe o perioadă de 100 de ani, se încălzește de 28-34 de ori mai mult decât CO2.

Pe o perioadă de 20 de ani, este de aproximativ 84 de ori mai puternic pe unitate de masă decât dioxidul de carbon.

Cu toate acestea, în atmosferă există mult mai mult CO2 decât metan, iar moleculele individuale de CO2 pot rămâne acolo sute de ani.