• Cuba a votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în cadrul unui referendum național.
  • Aproximativ două treimi din populație a votat pentru a aproba reformele din noul Cod al Familiei, care va permite, de asemenea, sarcinile prin surogat și va oferi cuplurilor gay dreptul de a adopta copii.
  • Este un moment important pentru Cuba, unde homosexualii au fost persecutați și trimiși în lagăre de muncă în anii 1960 și 1970.

Autoritatea Electorală din Cuba a anunţat luni că noul cod al familiei, care include căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi mame surogat, a fost ,,aprobat” prin referendum, precizând că rezultatele parţiale, care arată 66% dintre sufragii favorabile, sunt ,,ireversibile„, potrivit BBC.

,,Codul familiei a fost aprobat de popor” , voturile numărate arătând o tendinţă ,,ireversibilă„, a declarat preşedinta Consiliului Electoral Naţional (CEN), Alina Balseiro, la televiziunea de stat.

Conform unor rezultate aproape definitive, participarea la vot a fost de 74,01%, cu 66,87% în favoarea noului cod, şi 33,13% împotrivă, precizează CEN. Rezultatele din 36 de circumscripţii nu sunt cunoscute deocamdată, din cauza intemperiilor care au lovit estul insulei.

Recomandări

AVEREA LUI DUMITRESCU RĂMÂNE SUB SECHESTRU
X SUSPENDĂ CONTUL VĂDUVEI LUI NAVALNÎI
PRIMUL PACIENT NEURALINK S-A RECUPERAT
DI PIETSA PREZINTĂ LA LONDON FW
MAMA LUI NAVALNÎI, MESAJ DIRECT CĂTRE PUTIN
SUA SANCȚIONEAZĂ RUSIA

Noua lege trebuia să obţină peste 50% din voturi pentru a fi aprobată şi a intra în vigoare.

Textul, care înlocuieşte acum vechiul cod al familiei, care data din 1975, este unul dintre cele mai progresiste din America Latină în privinţa drepturilor sociale.

8,4 milioane de cubanezi au răspuns cu ,,da” sau ,,nu

El defineşte căsătoria ca uniunea între ,,două persoane” , legalizând astfel căsătoria între persoane de acelaşi sex, şi autorizează adopţia homoparentală.

Codul întăreşte drepturile copiilor, ale persoanelor în vârstă şi ale persoanelor cu handicap şi introduce posibilitatea de a recunoaşte legal mai mulţi taţi şi mai multe mame, în afară de părinţii biologici.

El permite de asemenea posibilitatea unei mame surogat ,,solidare” , adică fără scopuri lucrative.

Circa 8,4 milioane de cubanezi au fost chemaţi duminică să răspundă cu ,,da” sau ,,nu” la întrebarea: ,,Sunteţi de acord cu codul familiei?”.

Susţinut puternic de guvern, votul în favoarea opţiunii ,,da” a făcut obiectul unei intense campanii oficiale, în stradă, la televiziune şi pe reţelele de socializare.

Este pentru prima dată când cubanezii au fost chemaţi să se pronunţe asupra unei legi prin referendum, acest tip de scrutin fiind până acum rezervat textelor constituţionale.