- Cercetătorii au descoperit un nou tip de coronavirus după ce au analizat cinci lilieci dintr-o peșteră din Thailanda.
- Specialiștii afirmă că anticorpii noului coronavirus au reușit să neutralizeze SARS-CoV-2.
- Aceștia au descoperit virusuri care au legătură cu SARS-CoV-2, aflate la o distanță de 4.800 de kilometri de peștera din Thailanda.
Cercetătorii au descoperit un nou tip de coronavirus după ce au analizat probele de sânge prelevate de la cinci lilieci descoperiți într-o peșteră în Thailanda, relatează Daily Star.
Specialiștii au afirmat că anticorpii noului coronavirus descoperit în Thailanda au reușit să neutralizeze SARS-CoV-2.
Aceștia mai spun că „există o probabilitate foarte mare” ca actualul coronavirus să-și aibă originea în lilieci.
Virusuri care au legătură cu SARS-CoV-2, aflate la o distanță de 4.800 de kilometri
Cercetătorii au descoperit că există virusuri înrudite cu SARS-CoV-2 care se află la o distanță de 4.800 de kilometri de peștera din Thailanda.
Ceea ce înseamnă că acestea ar putea fi prezente în animalele din Japonia, China sau Thailanda, spun cercetătorii într-un studiu publicat în Nature Communications.
Studiul arată că există coronavirusuri „cu un grad ridicat de înrudire genetică cu SARS-CoV-2 care sunt prezente la scară largă în lilieci din multe regiuni din Asia”.
Virusurile înrudite cu SARS-CoV-2 nu pot infecta oamenii
Din fericire, aceste coronavirusuri nu pot infecta oamenii, spre deosebire de SARS-CoV-2. Virusurile înrudite pot ajunge în celulele umane doar după ce au au fost transmise către o gazdă intermediară, cum ar fi un pangolin.
Virusul izolat descoperit de cercetători se numește RacCS203 și are un cod genetic asemănător cu SARS-CoV-2 în proporție de 91.5%. În plus, este înrudit și cu virusul RmYN02 descoperit în liliecii din Yunnan, China.
„Secvențele complete ale genomului au fost obținute de la cinci lilieci diferiți dintr-o peșteră din Thailanda. A rezultat virusul RacCS203, care este înrudit cu RmYN02, virus descoperit în specia de liliac Rhinolophus malayanus – liliacul malaezian – în Yunnan, China”, spune studiul.
„Anticorpi care neutralizează SARS-CoV-2 au fost descoperiți în lilicei din aceeași colonie, dar și în pangolini, la un punct de control al faunei sălbatice din sudul Thailandei”, mai scriu cercetătorii în studiu.