• USR și PNL nu sunt sigure că-l susțin pe Nicușor Dan pentru Cotroceni.
  • Bolojan: Prezidențialele să fie în martie, aprilie, înainte de Paști.
  • Bolojan lasă de înțeles că este o problemă cu mandatul lui Iohannis după 21 decembrie.
  • USR: „Întâi stabilim programul de guvernare, apoi împărțim funcții”.

Noul Guvern scârțâie deja din toate încheieturile cu toate că nici nu a fost învestit, iar liderii de partide se încurcă deja în candidaturi la prezidențiale, pe care tot ei le-au anulat.

Astăzi, președintele liberalilor, Ilie Bolojan nu mai este atât de convins că Elena Lasconi va fi susținută de PNL pentru Palatul Cotroceni: A spus că a fost informat de Nicușor Dan că va candida la Președinție, liberalii își vor stabili probabil candidatul prin ianuarie. Ar fi o problemă și cu mandatul lui Iohannis după 21 decembrie și nu este sigur nici dacă Marcel Ciolacu – mai poate fi premier.

Ce-i încurcă de fapt pe politicieni: votul poporului sau animozitățile dintre ei?

Posibil să fie ambele. Pentru că cele trei partide s-au reunit la guvern fără USR, deși ei au proclamat, printr-un acord, o alianță, o coaliție pro-europeană. Vedem că această coaliție pro-europeană, deși noi suntem în Uniunea Europeană, nu înțelege nimeni de ce a trebuit să mergem pro-Europa, când noi suntem Europa, suntem de foarte mulți ani și în Europa și în NATO. Ei bine, această coaliție se sfarmă înainte de a trece votul de investitură, pentru că, practic, cele trei partide încearcă să dea afară de la guvernare pe cei de la USR. 

Recomandări

CINE VA FI ALĂTURI DE TRUMP?
CUM E LUMEA FĂRĂ TIKTOK?
CUM S-A PREGĂTIT SECRET SERVICE
ROMÂNIA MEDALIATĂ LA ÎNOT
TIKTOK REVINE ÎN SUA
SCADE TURISMUL ÎN UK

În urmă cu câteva minute, Elena Lasconi, care totuși e președinte al partidului Uniunea Salvație România și finalist în alegerile prezidențiale, chiar și anulate, are totuși 1,7 milioane de voturi în spatele ei, pe persoană fizică, în ciuda faptului că Marcel Ciolacu și nici Bolojan și nici domnul Kelem Hunor nu au atâtea voturi cât are, în acest moment, Lasconi. Vorbim de o democrație și de votul suveran al poporului și s-a dus peste ei, Lasconi, să-i întrebe ce fac la guvern.

Pentru că ei, într-adevăr, își împart ministerele. Aici USR-ul are dreptate, în condițiile în care cei de la USR au zis, întâi vorbim de programul de guvernare, de ce vreți să faceți voi anul viitor, dacă creșteți taxele și impozitele românilor și nu despre împărțirea pe funcții.

Asta încurcă foarte mult cele trei partide care au rămas pe vechi. Ele nu înțeleg votul românilor. USR-ul s-a mai trezit puțin, asta s-ar înțelege, poate nu s-a trezit total, dar își dă seama că cele trei partide sunt pe vechi. Pur și simplu, ele își împart scaunele și funcțiile în condițiile în care, practic, democrația au suspendat-o în România pentru că alegerea a președintelui este anulată printr-o decizie abuzivă a CCR.

Pe de altă parte, vedem această nebunie a candidaților la președinție. Ieri l-am avut pe Nicușor Dan, nimeni nu îl susține pe Nicușor Dan, se zvonește că, într-adevăr, în urma unei discuții cu președintele Klaus Iohannis, a fost impusă această candidatură a lui Nicușor Dan. Asta incurcă pe cei de la USR pentru că o au pe Lasconi.

Și PNL-ul, deocamdată, nu își anunță candidatul pentru că nu știu cât de tare ține Iohannis la Nicușor Dan, dar ce a spus domnul Bolojan astăzi, că ei nu o mai susțin pe Elena Lasconi. Asta s-a înțeles din interviul domnului Bolojan, dar nici el nu candidează la președinție, nici un lider de partid n-ar trebui să candideze la președinție. Te întrebi atunci, dacă ei spun că ei n-ar trebui să candideze la președinție, de ce mai sunt lideri de partid, dacă stau în fruntea partidului și nu au niciun fel de credibilitate?

PSD-ul și-a luat adio de la Palatul Cotroceni, foarte probabil va susține candidatul Partidului Național Liberal. Le este foarte greu să îl înghită, îți dai seama, PSD pe Nicușor Dan. Se mai zvonește de o candidatură a Crinei Antonescu. Eventual PSD o să-și pună pe cineva de formă ca să facă joc de glezne, astfel încât ei speră ca prin aceste candidaturi să reușească cineva să intre în turul 2, fie cu George Simion, fie cu Călin Georgescu. Sperietoarea lor este Călin Georgescu, le este foarte frică de votul suveranist care a rezultat din primul tur de scrutin și, care, foarte probabil, ar fi rezultat și din cel de-al doilea tur de scrutin.

În același timp, așa cum a spus Moșteanu astăzi, nici măcar USR, care vor să intre la guvernare teoretic, nu știu când vor avea loc aceste alegeri prezidențiale. Și mai avem acea știre importantă pe care a spus-o tot Bolojan, care, în ciuda faptului că s-a legendat așa ca un lider hotărât, clar, ferm, vine Bolojan de la Bihor și face ordine în clasa politică, asta s-a discutat vreo 10 ani în România, atunci când a venit camera în față nu mai era atât de ferm și numai atât de sigur. Cumva îi bagă șopârla pe sub ușă și lui Marcel Ciolacu și îi dă de înțeles că nu poate fi premier al României pentru că este uzat, nu are nicio credibilitate și nici măcar românii nu l-au votat.

Chiar a fost un vot de respingere împotriva lui Marcel Ciolacu pentru că, practic, România nu este cea de la televizor, este cea din underground pe care televiziunile plătite de partide nu o lasă să se exprime și s-a refugiat, de exemplu, pe TikTok.

Cumva, susținătorii și românii au ajuns să-l troleze pe Marcel Ciolacu, a fost foarte mult hate pe Marcel Ciolacu, foarte mult hate pentru că situația a stat tensionată și tensiunea generează ură. Foarte mult hate pe televiziunile care au dezinformat populația. Știi care-i surpriza acestor alegeri? Că românii nu sunt proști, sunt mai deștepți decât politicienii și decât televiziunile.

N-ar putea să se decidă să nu mai poată candida Călin Georgescu?

Dacă mai contează legea în această țară, în acest moment Călin Georgescu nu poate fi oprit să candideze pentru că trebuie respectată legea.

Unei persoane îi poate fi luat dreptul de a candida, care este un drept fundamental, un drept electoral, doar dacă este o decizie definitivă a unei instanțe de judecată prin care se interzice pe o perioada de timp să candideze. Se poate face abuziv, dar abuziv înseamnă ilegal, ca în cazul Șoșoacă. Deci, depinde cum gândim.

În cazul Diana Șoșoacă, bineînțeles, toți constituționaliștii au văzut că acea decizie a fost neconstituțională, practic ilegală, abuzivă a CCR, ca și decizia de anulare alegerilor și de reînscăunare, prelungire abuzivă a mandatului lui Klaus Iohannis. La fel și acum o să vedem ce o să decide CCR, pentru că, foarte clar, Călin Georgescu își va redepune candidatura când vor face alegeri și vom vedea ce va decide BEC. BEC de la prezidențiale și ulterior CCR. 

Foarte probabil că vor fi multe contestanții, dar contează foarte mult faptele și nu vorbele, așa e în justiție, nu părerile personale, ci exact acțiunile pe care le-ar fi săvârșit acel om. Deci în acest moment, legal, nu se poate interzice candidatura, doar ilegal. Iar asta ne scoate din democrație.

Oamenii au simțit că decizia pentru anularea candidaturii Dianei Șoșoacă e abuzivă, oamenii știu legea, oamenii caută. S-a transformat într-un bulgăre. Un bulgăre care în acest moment pare a fi de neoprit.

Citește și