- Noul guvern taliban va relua execuțiile și mutilările în Afganistan.
- Nooruddin Turabi: „Nimeni nu ne va spune care ar trebui să fie legile noastre. Vom urma islamul și ne vom face legile pe baza Coranului”.
- Talibanii au preluat puterea în Afganistan pe 15 august 2021.
Unul dintre fondatorii talibanilor și principalul responsabil cu aplicarea interpretării dure a legii islamice pe care o dădea în ultima perioadă când aceștia au condus Afganistanul a declarat că gruparea va efectua din nou execuții și amputări de membre, deși poate nu în public.
Într-un interviu acordat The Associated Press, mollahul Nooruddin Turabi a respins indignarea față de execuțiile talibanilor din trecut, care uneori aveau loc în fața mulțimii pe un stadion, și a avertizat lumea să nu se amestece în treburile noilor conducători ai Afganistanului.
„Toată lumea ne-a criticat pentru pedepsele de pe stadion, dar noi nu am spus niciodată nimic despre legile lor și pedepsele lor. Nimeni nu ne va spune care ar trebui să fie legile noastre. Vom urma islamul și ne vom face legile pe baza Coranului”, a declarat Turabi pentru sursa citată, la Kabul.
De când talibanii au cucerit Kabulul, la 15 august, și au preluat controlul țării, afganii și lumea întreagă au fost atenți pentru a vedea dacă vor recrea regimul lor dur de la sfârșitul anilor ’90. Declarațiile lui Turabi au subliniat modul în care liderii grupării rămân înrădăcinați într-o viziune profund conservatoare și dură asupra lumii, chiar dacă îmbrățișează schimbările tehnologice, precum video și telefoanele mobile.
Turabi a fost ministru al Justiției și șef al așa-numitului Minister al Propagandei Virtuții și Prevenirii Viciilor – în fapt, poliția religioasă – în timpul guvernării anterioare a talibanilor.
Baza legilor din Afganistan va fi Coranul
La acea vreme, lumea a denunțat pedepsele talibanilor, care aveau loc pe stadionul de sport din Kabul sau în incinta moscheii Eid Gah, la care participau adesea sute de bărbați afgani.
Execuțiile criminalilor se făceau, de obicei, printr-un singur glonț în cap, executat de familia victimei, care avea opțiunea de a accepta „banii pentru sânge” și de a permite ca vinovatul să trăiască. Pentru hoții condamnați, pedeapsa era amputarea unei mâini. Pentru cei condamnați pentru jaf la drumul mare, se amputau o mână și un picior.
Procesele și condamnările erau rareori publice, iar sistemul judiciar era ponderat în favoarea clericilor islamici, ale căror cunoștințe de drept se limitau la poruncile religioase.
Turabi a declarat că, de data aceasta, magistrații – inclusiv femei – vor judeca cazurile, dar baza legilor din Afganistan va fi Coranul. El a spus că vor fi reluate aceleași pedepse.
„Tăierea mâinilor este foarte necesară pentru securitate. Are un efect descurajator”, a spus el, precizând că are un efect descurajator. Acesta a declarat că cabinetul studiază dacă să facă pedepse în public și va „dezvolta o politică” în acest sens.
În ultimele zile, în Kabul, luptătorii talibani au reînviat o pedeapsă pe care o foloseau în mod obișnuit în trecut – rușinea în public a bărbaților acuzați de furturi mărunte.
În cel puțin două ocazii în ultima săptămână, bărbați din Kabul au fost înghesuiți în spatele unei camionete, cu mâinile legate, și au fost plimbați prin oraș pentru a-i umili. Într-un caz, fețele lor au fost pictate pentru a-i identifica drept hoți. În celălalt caz, pâine veche le-a fost atârnată de gât sau băgată în gură. Nu a fost, însă, clar care au fost faptele lor.
Turabi se află pe o listă de sancțiuni a Națiunilor Unite
În cadrul noului guvern taliban, Turabi este responsabil de închisori. El se numără printre numeroșii lideri talibani, inclusiv membri ai cabinetului interimar format numai din bărbați, care se află pe o listă de sancțiuni a Națiunilor Unite.
În timpul guvernării anterioare a talibanilor, el a fost unul dintre cei mai feroce și intransigenți executanți ai grupului. Când talibanii au preluat puterea în 1996, unul dintre primele sale acte a fost să țipe la o jurnalistă, cerându-i să părăsească o cameră cu bărbați, iar apoi să aplice o palmă puternică unui bărbat care s-a opus.
Turabi cerea ca bărbații să poarte turbane în toate birourile guvernamentale, iar slugile sale băteau în mod obișnuit bărbații cărora le fusese tăiată barba. Sporturile au fost interzise, iar legiunea de executanți ai lui Turabi i-a obligat pe bărbați să meargă la moschee pentru rugăciuni de cinci ori pe zi.
În interviul din această săptămână, Turabi a vorbit cu o femeie jurnalist. „Ne-am schimbat față de trecut”, a spus acesta.
Tehnologia, pe gustul talibanilor
El a spus că acum talibanii vor permite televiziunea, telefoanele mobile, fotografiile și înregistrările video „pentru că aceasta este o necesitate a oamenilor, iar noi suntem serioși în această privință”. El a sugerat că talibanii văd în mass-media o modalitate de a-și răspândi mesajul. „Acum știm că, în loc să ajungem doar la sute de oameni, putem ajunge la milioane”, a spus el. El a adăugat că, dacă pedepsele sunt făcute publice, atunci oamenilor li se poate permite să filmeze sau să facă fotografii pentru a răspândi efectul de descurajare.
SUA și aliații săi au încercat să folosească amenințarea izolării – și daunele economice care ar rezulta din aceasta – pentru a face presiuni asupra talibanilor să își modereze regimul și să ofere altor facțiuni, minorităților și femeilor un loc la putere.
Dar Turabi a respins criticile privind guvernarea talibană anterioară, susținând că aceasta a reușit să aducă stabilitate. „Am avut siguranță totală în fiecare parte a țării”, a spus el despre sfârșitul anilor 1990.
Chiar dacă locuitorii din Kabul își exprimă teama cu privire la noii lor conducători talibani, unii recunosc cu părere de rău că orașul a devenit mai sigur doar în ultima lună. Înainte de preluarea puterii de către talibani, bandele de hoți cutreierau străzile, iar criminalitatea îi alungase pe majoritatea oamenilor de pe străzi după lăsarea întunericului.
„Nu este un lucru bun să-i vezi pe acești oameni făcuți de rușine în public, dar îi oprește pe infractori pentru că, atunci când oamenii văd asta, se gândesc: „Nu vreau să fiu eu acela””, a declarat Amaan, proprietarul unui magazin din centrul Kabulului. El a cerut să fie identificat doar cu un singur nume.
Un alt comerciant a spus că este o încălcare a drepturilor omului, dar că este, de asemenea, fericit că își poate deschide magazinul după lăsarea întunericului.