• Luiz Inácio Lula da Silva a depus jurământul la 1 ianuarie și este deja în funcție.
  • Din 2018, a petrecut 18 luni în închisoare pentru acuzații de corupție care au fost ulterior anulate.
  • Lula intenționează, de asemenea, să reducă defrișările ilegale din Amazon.

La 1 ianuarie, Luiz Inácio Lula da Silva a primit cheile reședinței președintelui brazilian, la exact 20 de ani de la învestirea sa în funcție, în 2003. De atunci, soarta Braziliei a crescut și a scăzut. La fel și cele ale lui Lula, așa cum este cunoscut fostul organizator de sindicate și fondator al Partidului Muncitorilor (pt) de stânga. El a părăsit funcția în 2010 cu o rată de aprobare de 83%.

Din 2018, a petrecut 18 luni în închisoare pentru acuzații de corupție care au fost ulterior anulate. În octombrie 2022 a finalizat o revenire politică remarcabilă, învingându-l pe Jair Bolsonaro, populistul de dreapta în funcție, în alegerile prezidențiale foarte disputate. Acum el trebuie să guverneze. Într-adevăr, el și-a petrecut ultimele două luni acționând ca și cum ar fi deja președinte.

Bolsonaro nu și-a recunoscut niciodată în mod explicit înfrângerea în cadrul unor alegeri despre care a sugerat, fără dovezi, că ar fi fraudate împotriva sa; iar partidul său a încercat fără succes să obțină anularea rezultatului. În decembrie, în timp ce majoritatea brazilienilor se uitau la Cupa Mondială, sute de protestatari bolsonaristi au stat în fața sediului armatei din Brasília, capitala, cerând o lovitură de stat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Lula are în față o sarcină descurajantă, datorită rutinei economice în care Bolsonaro a împins Brazilia. Creșterea economică, pe care banca centrală o estimează la 2,9% în 2022, datorită cheltuielilor abundente de stimulare preelectorală, ar trebui să scadă la 1% în 2023. Inflația a scăzut de la un vârf de 12% în aprilie la 6% în noiembrie. Cu toate acestea, numărul brazilienilor care nu au suficientă hrană a crescut de la 6%, chiar înainte de preluarea mandatului de către Bolsonaro în 2019, la 16%. Guvernul său a promis reforme economice liberale, dar, în afară de încercarea de a pune pensiile publice pe o bază mai solidă, nu a reușit să le pună în aplicare pe cele mai multe dintre ele. Datoria Braziliei a rămas încăpățânat ridicată în timpul mandatului său, la 75% din PIB.

Criza fiscală rezultată va complica planurile politice ambițioase ale lui Lula. Acesta dorește să reducă sărăcia prin modernizarea diverselor programe sociale începute în timpul administrației sale anterioare. Printre acestea se numără un program de transferuri condiționate de numerar cunoscut sub numele de Bolsa Família (Fondul pentru familie), un program de locuințe subvenționate numit Minha Casa, Minha Vida (Casa mea, viața mea) și proiecte de lucrări publice pentru a oferi locuri de muncă și a moderniza infrastructura prăbușită a Braziliei.

Lula intenționează, de asemenea, să reducă defrișările ilegale din Amazon. Ritmul de defrișare a copacilor a crescut cu 60% în timpul mandatului lui Bolsonaro, în timp ce oficialii au închis ochii la tăierile ilegale de păduri, la exploatarea minieră și la acapararea terenurilor. Noul ministru al mediului va fi Marina Silva, care a ocupat această funcție între 2003 și 2008 și se așteaptă să lanseze un efort coordonat de aplicare a legii care a ajutat Brazilia să reducă defrișările în anii 2000.

Cu toate acestea, bugetul ministerului reprezintă aproximativ un sfert din cel pe care îl avea când Lula a părăsit funcția în 2010, după ajustarea la inflație. Lula intenționează să facă apel la țările bogate pentru a obține bani pentru a-l mări și pentru a finanța dezvoltarea durabilă a pădurilor tropicale.