• Situația din Soledar rămâne neclară.
  • Luptele din jurul Bakhmut au făcut ravagii timp de luni de zile.
  • Oficialii ucraineni spun că poate doar 10% din populația de dinainte de război a rămas în Bakhmut.

Soldații scot cu lopata mai mult pământ din șanț, în interiorul orașului Bakhmut, în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Ofițerul responsabil insistă că tranșeea este doar o măsură de precauție și că luptele din Soledar, la doar 15 kilometri spre nord, rămân de tip dus-întors. Dacă avem arme, tancuri și tunuri, ei nu vor veni aici”, spune el.

Situația din Soledar rămâne neclară. Cu câteva zile în urmă, liderul companiei militare private rusești Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că grupul său deține controlul asupra întregii zone Soledar. Oficialii ucraineni contestă această afirmație. Echipa CNN, care a fost de mai multe ori în zona Soledar în ultimele zile a văzut că, indiferent de diferitele afirmații, forțele ucrainene sunt în defensivă.

Luptele din jurul Bakhmut au făcut ravagii timp de luni de zile – dar s-au atenuat ușor pe măsură ce forțele rusești și-au concentrat eforturile asupra lui Soledar. Dacă bătălia de acolo se află în faza finală, se presupune pe scară largă că rușii își vor reînnoi eforturile pentru a cuceri Bakhmut.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Oficialii ucraineni spun că poate doar 10% din populația de dinainte de război a rămas în Bakhmut. În partea de vest a orașului, departe de vederea pozițiilor rusești, unii civili încearcă să meargă mai departe prin tranșee.

Ei se adună pentru a primi saci de bușteni făcuți din reziduuri de la recolta de floarea-soarelui pentru sobele lor. În josul drumului, o mulțime se aliniază cu sticle și ulcioare mari de plastic pentru a se umple la o fântână. Dimineața, câțiva vânzători își instalează mesele lângă unul dintre puținele drumuri practicabile spre oraș pentru a vinde pește, pâine, carne la grătar, cafea și ceai.

Pe un deal cu vedere panoramică asupra orașului, un echipaj antiaerian ucrainean se pregătea să tragă asupra pozițiilor rusești. Tunul lor, fabricat în ceea ce a fost Uniunea Sovietică în 1950, este, de asemenea, o armă eficientă împotriva trupelor, cartușele sale de mari dimensiuni pulverizând șrapnel pe o rază de 50 de metri, potrivit comandantului, care poartă porecla Pilot.