• În luna februarie 2021, faţă de luna ianuarie 2021, numărul căsătoriilor înregistrate a crescut, iar numărul divorţurilor s-a triplat
  • Numărul căsătoriilor a fost, în luna februarie 2021, cu 1005 mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi lună din anul precedent
  • În luna februarie 2021 s-au pronunţat cu 30 divorţuri mai multe decât în luna februarie 2020

Numărul căsătoriilor a fost, în luna februarie 2021, cu 1.005 mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi lună din anul precedent, arată cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică.

Conform sursei citate, prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr. 202/2010 în luna februarie 2021 s-au pronunţat cu 30 divorţuri mai multe decât în luna februarie 2020.

Efectele crizei sanitare asupra fenomenelor demografice sunt vizibile, în special în cazul deceselor, care din luna iunie 2020, au înregistrat un trend crescător față de lunile corespunzătoare din anul precedent și în cazul căsătoriilor care, începând cu luna martie 2020, au înregistrat scăderi ale numărului de evenimente faţă de lunile corespunzătoare din anul precedent”, arată sursa menționată.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În perioada ianuarie 2020 – februarie 2021, numărul naşterilor a fost în scădere în fiecare lună faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, cu excepţia lunii decembrie 2020 când numărul născuţilor-vii a depăşit uşor numărul născuţilor-vii din luna decembrie 2019.

Pentru o caracterizare completă a fenomenelor demografice înregistrate în perioada martie 2020 – februarie 2021, în contextul pandemiei COVID19, trebuie avut în vedere faptul că prevederile ordonanţelor militare au introdus anumite limitări în posibilitatea de desfăşurare a unor evenimente cu mai mult de 3 persoane, au limitat deplasările în afara locuinței și în afara localității, au suspendat activitățile în spații închise, au determinat Uniunea Notarilor Publici să amâne termenele pentru dosarele de divorț aflate pe rol după sistarea stării de urgență”, arată INS.

De asemenea, prevederile Hotărârilor de Guvern pentru perioada stării de alertă au impus anumite limitări în ceea ce privește numărul persoanelor care se pot întâlni în locurile publice, precum și prevederi privind organizarea de evenimente la un număr foarte mic de participanți, iar în ultima perioadă s-au impus măsuri de carantinare a unor localități și s-au suspendat, din nou, unele activități în spații închise, conchide Institutul Național de Statistică.