• Cutremurul de luni a fost centrat într-o zonă muntoasă din comitatul Luding.
  • În urma cutremurului, poliția și lucrătorii din domeniul sănătății au refuzat să permită rezidenților neliniștiți din clădirile de apartamente să iasă afară.
  • Guvernul descurajează călătoriile interne în timpul Festivalului de la mijlocul toamnei.

Bilanțul victimelor cutremurului de săptămâna aceasta din vestul Chinei a crescut la 74 de morți, iar alte 26 de persoane sunt încă dispărute, a anunțat miercuri guvernul din China, în timp ce frustrarea a crescut din cauza măsurilor de izolare COVID-19 intransigente care au împiedicat locuitorii să părăsească clădirile după cutremur.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,8 care s-a produs luni, imediat după prânz, în provincia Sichuan, a provocat pagube importante în casele din Regiunea Autonomă Tibetană Ganze și a zguduit clădirile din capitala provinciei Chengdu, ale cărei 21 de milioane de cetățeni se află sub un sistem strict de izolare COVID-19.

În urma cutremurului, poliția și lucrătorii din domeniul sănătății au refuzat să permită rezidenților neliniștiți din clădirile de apartamente să iasă afară, ceea ce a sporit furia față de politica guvernamentală strictă zero-COVID, care impune închideri, carantine și alte restricții, chiar dacă restul lumii s-a redeschis în mare parte.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Imagini care circulă pe internet arată locuitori din orașul central Wuhan, unde se crede că pandemia a luat naștere la sfârșitul anului 2019, care scandează „Ridicați închiderea, refuzați să fiți testați” la adresa poliției.

Restricțiile au provocat proteste online și în persoană, lucru rar în societatea strict controlată din China, unde Partidul Comunist atotputernic poate condamna cu ușurință oamenii la luni sau ani de închisoare pe baza unor acuzații vag definite, cum ar fi provocarea de certuri și de probleme.

În total, 65 de milioane de chinezi din 33 de orașe, inclusiv șapte capitale de provincie, se află în prezent sub diferite niveluri de izolare. De asemenea, guvernul descurajează călătoriile interne în timpul Festivalului de la mijlocul toamnei, care va avea loc sâmbătă, și al sărbătorii naționale de o săptămână de la începutul lunii octombrie. Au fost raportate focare în 103 orașe, cel mai mare număr de la începutul pandemiei, la începutul anului 2020.

Cutremurul de luni a fost centrat într-o zonă muntoasă din comitatul Luding, care se află la marginea platoului tibetan, la aproximativ 200 de kilometri de Chengdu, unde plăcile tectonice se macină una pe alta.